A fost prezentată modalitatea de depunere a cererii de finanțare instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării

Termenii și modalitatea în care se depun cererile de finanțare instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării a fost discutată în cadrul unei ședințe de informare, organizată de Ministerul Educației și Cercetării cu reprezentanții comunității științifice.

Noi 17, 2023 - 19:33
Urmărește-ne peGoogle news
A fost prezentată modalitatea de depunere a cererii de finanțare instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Finanțarea instituțională are drept scop creșterea calității și intensității activității de cercetare, asigurând stabilitatea instituțională, îmbunătățirea infrastructurii publice de cercetare, valorificarea potențialului științific și stimularea excelenței în domeniile cercetării și inovării.

În cadrul întrunirii, Secretarul de Stat Adriana Cazacu a informat despre procedura de accedere la finanțare instituțională.  De asemenea, a fost prezentat  modelul cererii de solicitare a finanțării, formularul programului instituțional de cercetare, precum și calendarul de evaluare a acestora în conformitate cu Ordinul Ministrului Educației și Cercetării nr. 1461 din 16.11.2023.

Noua Metodologie de finanțare instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării a fost aprobată recent de către Guvern prin HG nr. 864/2023 și publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2023, nr. 430-432, art.1030. Conform prevederilor, alocațiile bugetare vor fi atribuite după câteva tipuri de finanțare instituțională:  cel mult 90% pentru finanțarea de bază, 6% - pentru finanțarea complementară și cel puțin 4% pentru finanțarea suplimentară. 

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării.