Directorul Biroului Regional al OMS pentru Europa a vizitat Unitatea Primiri Urgențe a Institutului de Medicină Urgentă

Directorul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge, împreună cu ministra Sănătății Ala Nemerenco au vizitat Unitatea Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU).

Noi 22, 2023 - 13:44
Urmărește-ne peGoogle news
Directorul Biroului Regional al OMS pentru Europa a vizitat Unitatea Primiri Urgențe a Institutului de Medicină Urgentă
Foto: Ministerul Sănătății

Oficialii au vizitat inclusiv secțiile care au fost renovate recent și urmează a fi date în exploatare în scurt timp – blocul operator, secția de terapie intensivă. Acestea au fost dotate cu dispozitive medicale, din fondurile alocate pentru implementarea mai multor proiecte, inclusiv cu suportul OMS.

UPU a fost inaugurată la data de 4 mai 2023. În cadrul unității este acordată asistență în cazul urgențelor medico-chirurgicale, persoanelor transportate la IMU cu ambulanța sau transferate din alte instituții medicale din țară. Asistența medicală este oferită, în funcție de gravitatea stării pacienților, în zonele: roșie, galbenă, verde și albastră. De la inaugurare, la UPU s-au adresat circa 43 de mii de persoane, iar aproximativ 15 mii de pacienți au fost spitalizați.

IMU a beneficiat de suport sub forma de echipamente medicale, achiziționate de OMS, printre care: ventilatoare pulmonare, aparate de monitorizare a funcțiilor vitale, mese și lămpi de operație, paturi pentru pacienți, brancarde, troleuri pentru resuscitare, aparate de anestezie, aparat pentru ecografia doppler, laringoscoape, defibrilatoare, analizatoare ale gazelor și electroliților în sânge.

Prin diagnosticarea și tratamentul rapid, inclusiv prin efectuarea intervențiilor chirurgicale, personalul din UPU salvează anual viețile a zeci de mii de pacienți cu urgențe medicale.