Reuniunea a 9-a a Subcomitetului vamal RM-UE, găzduită de Serviciul Vamal

Serviciul Vamal a organizat și găzduit cea de-a 9-a reuniune a Subcomitetului vamal Republica Moldova - Uniunea Europeană, în cadrul căruia au fost prezentate principalele realizări în implementarea Acordului de Asociere, în domeniul vamal.

Noi 22, 2023 - 14:13
Urmărește-ne peGoogle news
Reuniunea a 9-a a Subcomitetului vamal RM-UE, găzduită de Serviciul Vamal
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Evenimentul s-a desfășurat în format de videoconferință, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), atașații vamali ai Poloniei și Germaniei cu sediul la Chișinău, Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În mesajul său de salut, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan a subliniat importanța acestei platforme de dialog ce aduce în prim plan realizările Republicii Moldova în domeniul armonizării legislației vamale naționale cu cea a UE și a exprimat mulțumiri pentru suportul și asistența UE în procesul de elaborare și implementarea noului Cod vamal. În acest context, dl Talmazan a menționat și despre ampla campanie de informare desfășurată de Serviciul Vamal și Delegația UE, în scopul familiarizării mediului de afaceri cu modificările ce vor fi introduse odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod vamal, la 1 ianuarie 2024.

Directorul adjunct al Serviciului Vamal, doamna Lidia Ababii, în calitatea sa de Co-Președinte al Subcomitetului Vamal a prezidat reuniunea în cadrul căreia au fost trecute în revistă realizările obținute pe parcursul acestui an în implementarea agendei vamale a Acordului de Asociere, precum și au fost discutate prioritățile și perspectivele de cooperare pe viitor.

Referitor la evoluțiile în domeniul legislației și a procedurilor vamale, specialiștii din cadrul Serviciului Vamal au prezentat progresul înregistrat în elaborarea cadrului normativ secundar și terțiar pentru implementarea noului Cod vamal, iar un efort considerabil este depus pentru ajustarea sistemelor informaționale. Totodată, în perioada imediat următoare sunt planificate desfășurarea sesiunilor de instruire pentru funcționarii vamali, în scopul aplicării uniforme și corecte a noilor prevederi și proceduri vamale.

Un alt subiect important pe agenda ședinței l-a constituit implementarea Programului Operator Economic Autorizat (AEO) și a sistemului de schimb de date AEO, care de altfel este primul sistem de conectare între autoritățile vamale ale Republicii Moldova și statele membre UE, și reprezintă unul dintre angajamentele pe care Republica Moldova l-a îndeplinit cu succes în implementarea Acordului de Asociere.

Tot în cadrul evenimentului, au fost expuse realizările Serviciului Vamal privind modernizarea și ajustarea sistemelor informaționale, fiind menționat despre demararea procesului de elaborare a Strategiei vamale IT, precum și progresele înregistrate în procesul de implementare a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), astfel, Republica Moldova prognozează să aderare la Convenția privind Tranzitul Comun în semestrul IV 2024 - semestrul I 2025.

Agenda de lucru a mai inclus subiecte referitoare la proiectele în derulare privind modernizarea infrastructurii transfrontaliere, asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, lupta împotriva fraudelor vamale și aplicarea la frontieră a drepturilor de proprietate intelectuală.

În încheierea reuniunii, conducerea Serviciului Vamal a adus mulțumiri întregii echipe a Comisiei Europene, precum și tuturor partenerilor internaționali și naționali pentru un dialog deschis și constructiv în cadrul acestei reuniuni, concluziile căreia se vor regăsi în următoarele obiective setate pentru accelerarea integrării europene, care în primul rând presupune dimensiunea integrării vamale.  

La rândul lor, reprezentanții Comisiei Europene au apreciat drept pozitiv realizările înregistrate de Serviciul Vamal și au menționat că, în perspectiva deschiderilor de negociere pentru aderarea la UE, autoritatea vamală va avea un rol cheie în acest proces, fiind reiterat sprijinul din partea partenerilor europeni pentru atingerea obiectivelor stabilite de agenda de integrare vamală.