Conferința „Abordarea O singură sănătate – realizări și provocări” a reunit oficiali și experți internaționali

Astăzi a avut loc deschiderea oficială a celei de-a doua ediții a conferinței internaționale „Abordarea o singură sănătate – realizări și provocări”. Evenimentul a reunit lideri din domeniul sănătății, oameni de știință și reprezentanți ai instituțiilor relevante din Republica Moldova și din țări precum: România, Ucraina, Danemarca, Austria, Turcia, Georgia, Țările de Jos, Grecia, Azerbaidjan, care au împărtășit experiențe și perspective din sfera sănătății.

Noi 24, 2023 - 18:45
Urmărește-ne peGoogle news
Conferința „Abordarea O singură sănătate – realizări și provocări” a reunit oficiali și experți internaționali
Foto: Ministerul Sănătății

Conferința reflectă angajamentul colectiv pentru dezvoltarea unor strategii și soluții durabile în domeniul sănătății și reprezintă o platformă interdisiplinară pentru cercetători, mediul academic, experți internaționali, în cadrul căreia sunt puse în discuție și prezentate cele mai recente inovații și tendințe în sănătate. Scopul evenimentului este de a promova colaborarea și coordonarea între instituții pentru a aborda, în mod cuprinzător, provocările și soluțiile în sfera sănătății.

Cu un discurs în cadrul conferinței au venit ministra Sănătății, Ala Nemerenco, omologul său din România, Alexandru Rafila, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Miljana Grbic, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, împreună cu alți oficiali și experți.

Subiectele discutate se axează pe combaterea rezistenței la antimicrobiene, prevenirea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile, provocările schimbărilor climatice pentru sănătate și sistemul medical, sănătatea ocupațională, prevenirea și reducerea bolilor legate de apă.

Conceptul „O singură sănătate” reprezintă o abordare integrată pentru implementarea programelor, politicilor, legislației și cercetărilor, în care colaborarea dintre mai multe sectoare permite obținerea rezultatelor mai bune în domeniul sănătății publice.

Conferința este organizată de Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova, în colaborare cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, USMF „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Biroul OMS în Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.