Un fost președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova, cercetat de CNA pentru escrocherie, a fost condamnat la 8 ani de închisoare

Judecătoria Chișinău sediul Centru a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui fost Președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova (FBRM), învinuit de săvârșirea infracțiunii de escrocherie.

Noi 27, 2023 - 18:27
Urmărește-ne peGoogle news
Un fost președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova, cercetat de CNA pentru escrocherie, a fost condamnat la 8 ani de închisoare
Foto: CNA

Cauza penală a fost pornită în luna februarie 2016 de către Centrul Național Anticorupție, iar potrivit materialelor, Președintele Federației de Baschet din RM, în anul 2014, a organizat o schemă de dobândire ilicită și sustragere a bunurilor unei companii străine, deținute de un cetățean al Republicii Slovace, urmare a inducerii în eroare aferent construcției unui complex sportiv multifuncțional în mun. Chișinău (pe un teren ce nu-i aparținea). Astfel, în urma acțiunilor inculpatului, companiei deținute de cetățeanul Slovaciei i-a fost cauzat un prejudiciu patrimonial efectiv în sumă de 210 mii de euro, ceea ce constituie proporții deosebit de mari.

Judecarea cauzei a durat mai mult 7 ani, cauza fiind examinată în procedură generală, așa cum persoana nu și-a recunoscut vina în comiterea faptelor incriminate.

Prin sentință din 21 noiembrie 2023, instanța a recunoscut vinovat pe fostul Președinte al FBRM de comiterea infracțiunii de escrocherie, condamnându-l la 8 ani de închisoare, cu dispunerea executării pedepsei în penitenciar de tip închis, precum și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita activitate în sfera publică pe un termen de 3 ani. Totodată, a fost încasat din contul acestuia, în beneficiul părții civile, echivalentul în lei a sumei de 175 de mii de euro.

Alți doi inculpați în prezenta cauză au fost recunoscuți vinovați de favorizarea infracțiunii, fiind liberați de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.