Situația privind acordarea asistenței medicale urgente în condițiile meteorologice nefavorabile

Drumurile înzăpezite au creat dificultăți de deplasare pentru mai multe autosanitare, care transportau pacienți la spitale, dar și echipele care mergeau la solicitări.

Noi 27, 2023 - 18:33
Urmărește-ne peGoogle news
Situația privind acordarea asistenței medicale urgente în condițiile meteorologice nefavorabile
Foto: Ministerul Sănătății

Două ambulanțe care duceau pacienți au fost blocate pe traseul Comrat-Vulcănești, iar una – pe traseul Basarabeasca – Comrat. În cele din urmă, persoanele au ajuns în siguranță la instituțiile medicale. O altă autosanitară este și acum înzăpezită, pacientul din ea împreună cu personalul medical fiind transportați la spital cu automobilul salvatorilor.

Alte autosanitare care se deplasau la solicitările cetățenilor au fost înzăpezite în localități din raioanele Anenii Noi, Comrat, municipiul Chișinău. Conform informației Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească tuturor pacienților critici le-au fost acordate îngrijirile medicale necesare. Pentru deblocarea ambulanțelor a fost solicitat suportul angajaților din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, s-a intervenit cu ajutorul salvatorilor la tractarea autosanitarei echipei Punctului de asistență medicală urgentă Cuizăuca, raionul Rezina, care a derapat într-un chiuvet. Ambulanța era fără pacient, iar personalul medical nu a avut de suferit.

Condițiile meteorologice au determinat și deconectarea energiei electrice în mai multe substații și puncte de asistență medicală urgentă din UTA Găgăuzia: Copceac, Cazaclia, Vulcănești, Cișmichioi, Ceadîr-Lunga, dar și din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă. Îndemnăm cetățenii să amâne orice deplasare până la ameliorarea condițiilor meteorologice.