Astăzi a fost lansat concursul „Promotor al integrității în sănătate”

Ministerul Sănătății și Centrul Național Anticorupție au lansat prima ediție a concursului „Promotor al integrității în sănătate”, la care începând de astăzi pot aplica instituțiile medico-sanitare publice din țară.

Noi 28, 2023 - 19:11
Urmărește-ne peGoogle news
Astăzi a fost lansat concursul „Promotor al integrității în sănătate”
Foto: Ministerul Sănătății

În cadrul evenimentului au susținut discursuri ministra Sănătății, Ala Nemerenco, directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, directoarea adjunctă a Biroului de cooperare al Elveției, Viorica Crețu și directoarea executivă a Asociației Obștești „CASMED”, Natalia Postolachi. Printre participanți au fost conducători, cadre medicale și juriști din 36 de spitale.

Pentru a participa la concurs, instituțiile medicale trebuie să depună pachetul de acte privind implementarea măsurilor de integritate la Ministerul Sănătății și CNA până la data de 19 decembrie curent. Printre măsurile de integritate se numără asigurarea respectării normelor codului deontologic al lucrătorului medical și al farmacistului, dar și al mecanismului de denunțare și neadmitere a manifestărilor de corupție. O comisie de jurizare va analiza rapoartele de autoevaluare a respectării standardelor de integritate ale aplicanților și în baza rezultatelor evaluării dosarelor va desemna câștigătorii premiului „Promotor al integrității în sănătate”. Instituțiile medicale nominalizate vor primi premiul în cadrul unei gale organizate cu această ocazie.

Prin acest concurs se dorește a fi promovată și consolidată integritatea instituțională și profesională în cadrul instituțiilor medicale publice. Concursul este desfășurat în parteneriat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, Crucea Roșie din Elveția, asociațiile obștești „HOMECARE” și „CASMED”, în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, finanțat de Guvernul Elveției.

În cadrul acestui proiect, anul trecut, a fost lansată campania de informare „Integritate pentru sănătate”, angajații instituțiilor medicale publice fiind instruiți cu privire la măsurile de integritate instituțională și profesională.