Parlamentul a organizat o discuție publică privind serviciile de îngrijire paliativă

Chișinău, 23 noiembrie 2023 – Dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă a constituit subiectul unor discuții publice care s-au desfășurat, astăzi, la Parlament. Evenimentul cu genericul „Crearea unui Centru de direcție paliativă de coordonare între Institutul Oncologic și centrele raionale” a fost organizat la inițiativa deputaților PAS Mariana Lucrețeanu și Adrian Belîi.

Noi 28, 2023 - 19:17
Urmărește-ne peGoogle news
Parlamentul a organizat o discuție publică privind serviciile de îngrijire paliativă
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

La discuții au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, instituțiilor medico-sanitare publice din raioanele țării, mediului academic, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai societății civile. 

Discuțiile au avut ca scop impulsionarea soluționării problemelor cu care se confruntă pacienții care au nevoie de servicii de îngrijire paliativă și cum aceste servicii pot fi prestate de instituțiilor medico-sanitare publice din raioane. Astfel, în cadrul dezbaterilor au fost abordate aspecte referitoare la modalitatea de finanțare a acestui gen de servicii, cum pot instituțiile medicale din țară prelua pacienți care au nevoie de îngrijire paliativă și cum acești pacienți pot fi ajutați de asociațiile sau organizațiile obștești din domeniu care prestează astfel de servicii.

În debutul evenimentului, deputata Mariana Lucrețeanu a subliniat importanța acordării de servicii paliative de calitate, afirmând că acestea reprezintă o necesitate stringentă pentru pacienți, iar carențele în acest domeniu trebuie soluționate operativ. „În cadrul discuțiilor ne-am propus să abordăm o temă foarte sensibilă, este vorba de pacienții care au nevoie de îngrijire paliativă. Ne dorim să găsim răspunsuri sau soluții la unele dintre probleme care vizează acești pacienți, și anume cum îi putem încadra în instituțiile specializate pentru a putea beneficia de servicii de îngrijire paliativă, cum pot beneficia de aceste servicii copiii orfani sau cei cu nevoi speciale, dar și cum putem ajuta acești pacienți să-ți păstreze demnitatea umană”, a menționat deputata Mariana Lucrețeanu.

La rândul său, vicepreședintele Comisei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, a menționat că este necesară o unificare a datelor privind spectrul de servicii de îngrijire paliativă care pot fi oferite de instituțiile medicale din țară, precum și realizarea unui schimb de informații între aceste instituții.

Participanții la eveniment au menționat că dezbaterile la acest subiect au fost necesare și oportune, iar, urmare a acestora, Ministerul Sănătății va veni cu propuneri privind ameliorarea situației în domeniu.