Ceremonia de predare a echipamentului multifuncțional de instruire pentru Centrul Republican de Instruire al IGSU în cadul proiectului moldo-polonez

Pe 28 noiembrie 2023, la sediul Centrului Republican de Instruire al IGSU din localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, a avut loc ceremonia oficială de predare a unui lot de echipament special, necesar la desfășurarea activităților de instruire în complexul multifuncțional de pe teritoriul Centrului. Echipamentul a fost achiziționat în cadrul proiectului moldo-polonez „Sprijin pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, etapa a II-a”.

Noi 28, 2023 - 19:22
Urmărește-ne peGoogle news
Ceremonia de predare a echipamentului multifuncțional de instruire pentru Centrul Republican de Instruire al IGSU în cadul proiectului moldo-polonez
Foto: IGSU

La eveniment a participat șeful IGSU, colonel Oprea Alexandru și rectorul-comandant al Universității de pompieri din Varșovia, domnul Mariusz Feltynowski.

În discursurile sale oficialii au vorbit despre importanța procesului de instruire a corpului de ofițeri și subofițeri din cadrul Inspectoratului, care contribuie la realizarea misiunilor a efectivului în diverse situații de risc.

Tot, în cadrul ceremoniei de predare a lotului de echipamentul multifuncțional a fost semnat certificatul de predare a echipamentului special, precum și a fost lansat cursul de pregătire a angajaților IGSU în domeniul lichidării incendiilor, salvării din medii ostile, dar și acordării primului ajutor medical a angajaților IGSU, conform standardelor internaționale.

Scopul principal al proiectului implementat este dezvoltarea sistemelor naționale și regionale de management al crizelor și creșterea capacităților operaționale, în special în domeniul prevenirii și intervenției la dezastre naturale și tehnogene. Pentru atingerea scopului fiind necesară dezvoltarea profesională și îmbunătățirea abilităților formatorilor și desfășurarea instruirilor echipelor de salvatori și pompierilor din cadrul Inspectoratului.

Programul a fost implementat de către Universitatea de Pompieri din Varșovia și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova în perioada anilor 2022 – 2023 în cadrul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova cu Republica Polonă.

Totodată, proiectul  contribuie la modernizarea și completarea cu module de instruire în cadrul Centrului Republican de Instruire a Inspectoratului.

Costul echipamentului de instruire pentru Centrul Republican de Intruire al IGSU este estimat în valoare de peste 800 mii lei.

Ca urmare, în cadrul proiectului a fost elaborat un program de pregătire profesională a salvatorilor și pompierilor ce acționează în diverse domenii, iar la finalizarea proiectului va fi implementat un program comun de pregătire a serviciului de salvatori și pompieri din Republica Moldova. Elaborarea programului de studii este o parte importantă a proiectului ce va acorda un ajutor semnificativ pentru organizarea și desfășurarea instruirilor practice a echipelor de intervenție în cadrul modulului de instruire multifuncțional cu utilizarea echipamentului primit.