Servicii și protecție socială sporită pentru copii. Un angajament comun al Ministerului Muncii și Protecției Sociale și UNICEF

Peste 175 mii de copii din Republica Moldova au beneficiat de servicii mai bune de asistență socială și protecție a copilului în anii 2022-2023. Rezultatele implementării Memorandumului de înțelegere pentru consolidarea protecției copilului, semnat între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și UNICEF, au fost prezentate astăzi în cadrul unui eveniment public cu genericul „Protecție, Incluziune, Bunăstare: Consolidarea Asistenței Sociale și Protecției Copilului”.

Dec 5, 2023 - 18:26
Urmărește-ne peGoogle news
Servicii și protecție socială sporită pentru copii. Un angajament comun al Ministerului Muncii și Protecției Sociale și UNICEF
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Grație acestui parteneriat, în perioada septembrie 2022- august 2023, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și UNICEF au oferit ajutor financiar și servicii sociale prin intermediul serviciului „Sprijin pentru familiile cu copii”, prevenind astfel separarea copiilor de părinți și alte situații de risc în cazul a peste 14 mii de familii și 34 mii de copii. Din ei, peste 400 de copii au fost refugiați din Ucraina.  

Având în vedere că un număr considerabil de copii refugiați au fost separați de părinți sau au fugit neînsoțiți din cauza războiului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și UNICEF au pregătit și angajat 11 asistenți parentali profesioniști suplimentari. În decursul a 12 luni, peste o mie de copii, beneficiari ai serviciilor „Asistență parentală profesionistă” și „Casa de copii de tip familial”, au primit lunar 1025 de lei, iar 122 de copii cu nevoi speciale au beneficiat de 1332 de lei.  

Asistenții sociali comunitari au oferit, în intervalul septembrie 2022 – august 2023, suport pentru peste 95 de mii de familii și 173 de mii de copii, inclusiv 24 de mii de copii refugiați. Iar specialiștii în protecția copilului la nivel teritorial au prestat servici pentru circa 22 800 familii, 42 700 copii, dintre care 7 300 de copii refugiați.  

Prezentă la eveniment, Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, a spus că din primele zile ale războiului, țara noastră a fost alături de refugiații din țara vecină. 

„Aproximativ 100 de mii de ucraineni rămân și acum în Moldova, iar jumătate dintre ei sunt copii. În aceste circumstanțe complicate, era foarte important să ne întărim cât mai rapid capacitatea de a oferi ajutor tuturor familiilor și copiilor care aveau nevoie de ajutorul statului. Iar parteneriatul cu UNICEF a oferit echipei Ministerului Muncii și Protecției Sociale, dar și țării în ansamblu, susținerea necesară,” a mai spus șefa statului.

Consolidarea serviciilor de asistență socială și protecție a copilului se extinde și dincolo de acordarea ajutoarelor financiare, mai ales în perioade de criză, fiind necesară și consolidarea capacităților resurselor umane, dezvoltarea profesională și certificarea competenței profesionale. 

„Dezvoltarea competențelor lucrătorilor din sistemul de asistență socială și protecția copiilor, cu scopul de a gestiona crizele multiple cu care se confruntă Republica Moldova și de a oferi sprijin extins unui număr crescut de familii și copii aflați în situații vulnerabile a devenit o prioritate importantă a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.” a menționat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale. ”Mulțumesc partenerilor și donatorilor, în special UNICEF Moldova, pentru suportul continuu și rapid acordat în acest proces de consolidare a sistemului de asistență socială și protecție a copilului.”

În perioada când Moldova era lovită de criza energetică, confruntându-se și cu un flux considerabil de refugiați din Ucraina – care aveau nevoie de hrană, adăpost, sprijin psihologic și alte servicii esențiale, a fost esențial să fie evaluată și povara asupra celor din prima linie, cu asigurarea concomitentă a necesarului de resurse umane.  

Astfel, au fost angajați suplimentar în cadrul structurilor teritoriale de asistență socială, 54 de consultanți în protecția copilului și 54 de specialiști responsabili de gestionarea crizei refugiaților. Această măsură a permis asistarea unui număr suplimentar de aproximativ 25 900 de copii, inclusiv pentru circa 5 200 de copii refugiați, precum și sprijinirea, în situații de urgență, a peste 7 600 de familii și 12 400 de copii, dintre care peste 6 300 din Ucraina. A fost angajat și un număr suplimentar de asistenți personali pentru 895 copii cu necesități speciale severe. Dintre aceștia, 600 locuiesc în mediul rural. 

„Împreună cu Guvernul Republicii Moldova am reușit să asigurăm un echilibru dintre dezvoltarea serviciilor sociale, consolidarea resurselor umane și asigurarea unor fonduri suplimentare, care au ajuns direct la familiile cu copii în situații de dificultate. Asta în condițiile în care rata sărăciei în rândul copiilor din mediul rural a fost de 40,5% în 2022, comparativ cu 13,9% în zonele urbane. Această strategie ne-a permis să îmbunătățim imediat situația copiilor și familiilor, mai ales a copiilor, care au fugit din calea războiului din Ucraina,” declară reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj.  

Ministerul Muncii și Protecției Sociale și UNICEF vor continua să implementeze prevederile și obiectivele stabilite în Memorandumului de Înțelegere și Planului de Acțiuni bilateral, valabil până pe 31 decembrie 2026.  

Printre donatorii care au susținut implementarea memorandumului, se numără: Uniunea Europeană, Biroul Departamentului SUA pentru Populație, Refugiați și Migrație, Guvernul Marii Britanii, Franței, Norvegiei, Austriei, Suediei, Elveției, Ministerul Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, prin intermediul Băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau.

Mai multe informații despre asistența oferită în domeniul protecției copilului, găsiți AICI.