Moldovenii vulnerabili vor beneficia de măsuri suplimentare de suport și în acest sezon rece, grație partneriatului cu Agențiile ONU

Astăzi, 6 decembrie, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a prezentat un nou pachet de măsuri de suport pentru populație în perioada rece a anului. Astfel 67 711 de cetățeni din patru categorii vulnerabile vor beneficia de o plată unică în valoare de 3000 sau 5000 de lei, în funcție de categorie, bugetul total pentru aceste măsuri de suport, fiind de 226 de milioane de lei.

Dec 6, 2023 - 18:00
Urmărește-ne peGoogle news
Moldovenii vulnerabili vor beneficia de măsuri suplimentare de suport și în acest sezon rece, grație partneriatului cu Agențiile ONU
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Vreau să le mulțumesc partenerilor noștri, care ne ajută necondiționat și ne oferă mereu suportul financiar acolo unde este nevoie cel mai mult și anume la susținerea cetățenilor vulnerabili din Moldova. De asemenea, le sunt extrem de recunoscător colegilor din prima linie din domeniul protecției sociale pentru devotament și dedicație față. Aceștia dau dovadă de altruism și perseverență în cele mai dificile timpuri pentru cetățeni”, a menționat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale.

Programul de asistență în numerar pentru moldovenii vulnerabili este condus de Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (WFP), Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și este o continuare a abordării comune în sprijinirea populației vulnerabile din Moldova, lansate în anul 2022.

Sprijinul oferit prin programul comun al agențiilor ONU și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale are un impact direct și imediat asupra celor mai vulnerabile grupuri de persoane, în perioada de iarnă, pentru a le ajuta sa facă față prețurilor ridicate la energie și gaze și a le asigura astfel nevoile de bază. Atunci când agențiile ONU își unesc eforturile și lucrează împreună, ne asigurăm că sprijinul ONU susține în mod eficient realizarea agendei Guvernului, fără a lăsa pe nimeni în urmă”, a menționat Simon Springett, coordonatorul rezident al Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova.

Obiectivele programului sunt ca populația vulnerabilă din Moldova să beneficieze de asistență socială suplimentară pentru a-și putea asigura nevoile esențiale și pentru a conecta sprijinul financiar cu serviciile și beneficiile sociale, dar și de a consolida capacitățile guvernului în implementarea reformei sistemului de asistență socială RESTART.

În cadrul campaniei sale pentru perioada de iarnă 2023-2024, WFP extinde temporar asistența financiară pentru persoanele vulnerabile, asigurând astfel acoperirea nevoilor esențiale ale acestora. În paralel, WFP colaborează cu agențiile cheie ale ONU pentru a consolida capacitățile instituțiilor centrale și regionale, având ca obiectiv îmbunătățirea eficacității sistemului național de protecție socială și accelerarea progresului în cadrul agendei de reforme. Această inițiativă vizează extinderea accesului la servicii sociale de calitate și acordarea unei asistențe financiare sociale bine direcționate în întreaga Moldovă”, a declarat Katrien Ghoos, reprezentant și director de Țară al oficiului WFP în Moldova.

Categoriile care vor beneficia de plata unică în numerar sunt:

 3000 lei pentru 56 236 de pensionarii născuți până în 1945 și care au pensia mai mică de 3000 lei

 5000 de lei pentru 3 019 familii care au la îngrijire și supraveghere copii cu dizabilități severe

– 5000 de lei pentru 7 195 de familii cu persoane cu dizabilități încadrate în Serviciul social ,,Asistență personală”

 5000 lei pentru 1 261 de femei însărcinate sau care alăptează copii între 0 și 13 luni, beneficiare de ajutor social

În calitate de agenție ONU dedicată asigurării drepturilor și sănătății reproductive a populației, a unei vieți fără violență și a asigurării protecției sociale pentru persoanele în vârstă, UNFPA este alături de Guvernul Republicii Moldova în această perioadă dificilă. În cadrul programului și în conformitate cu mandatul UNFPA, acordăm prioritate nevoilor specifice ale femeilor însărcinate, ale celor care au născut și au copii cu vârsta între 0-13 luni, precum și ale persoanelor în vârstă care reprezintă diferite grade de vulnerabilitate”, a subliniat Aliona Cristei, analistă de Program pentru Populație și Dezvoltare, UNFPA.

Organizația Internațională pentru Migrație își reafirmă angajamentul de a susține răspunsul general al Guvernului Republicii Moldova în contextul crizei ucrainene și, în particular, reforma sistemului național de protecție socială „RESTART” a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, aflată în curs de desfășurare. Prin această colaborare, OIM va oferi asistență în numerar moldovenilor vulnerabili și gospodăriilor cu adulți și copii cu dizabilități”, a menționat Lars Johan Lönnback, șeful misiunii IOM în Moldova.

În paralel, Alexei Buzu, a mai anunțat despre un pachet de suport pentru „Consolidarea capacităților sistemului național de protecție socială”, care constă într-o plată unică cu caracter excepțional stabilită unor categorii de angajați din domeniul protecției sociale, pentru a motiva și susține dedicația și performanța acestora.

Nu numai bunătatea, ci și forța Republicii Moldova se evidențiază în modul în care moldovenii au grijă de cei mai vulnerabili. Ei au grijă de propriii lor concetățeni, iar cu aceeași căldură, și-au deschis inimile și casele pentru refugiații în căutare de adăpost și siguranță”, a concluzionat Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Moldova.

Cu suportul mai multor agenții ONU, 9 751 de angajați ai instituțiilor din domeniul social, vor primi un spor salarial începând cu 2000 de lei pentru personalul auxiliar part-time și de la 5000 de lei pentru personalul specializat și de bază full-time. Printre aceștia vor fi angajații de la:

-Inspectoratul Social de Stat

-Inspectoratul de Stat al Muncii

-Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

-Centrul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă

-Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare

-Casa Națională de Asigurări Sociale

-Agenția Națională Asistență Socială

-25 de Instituții Publice ale Consiliului Raional

-Centrele de plasament temporar pentru refugiați

-Centrele de plasament pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități

-Asistenți și lucrători sociali, angajați ai serviciilor sociale

-Personal specializat și angajați ai:

-Structurilor Teritoriale de Asistență Socială

-Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Direcția Generală Asistență Medicală și Socială din mun. Chișinău

-structurile responsabile de asistența socială din UTA Găgăuzia

-Asistenți parentali profesioniști și părinți-educatori

Știm, că sărăcia rămâne o preocupare semnificativă, mai ales în zonele rurale. Ne-am propus să asigurăm la nivel național prestarea serviciului social „Sprijin pentru familiile cu copii”. Peste 34 de mii de copii au fost susținuți începând cu anul 2022, iar alți 2800 de copii vor primi un sprijin bănesc de 4000 de lei în ultimele luni ale anului 2023. Este o asistență esențială pentru familiile cu copii aflați în situații de risc, care va consolida reziliența părinților și îngrijitorilor care se confruntă cu provocări, inclusiv cele care rezultă din vulnerabilitatea energetică”, a declarat Maha Damaj, reprezentanta de țară a UNICEF în Moldova.

Adițional, între octombrie 2023 și februarie 2024, WFP și UNFPA vor desfășura instruiri pentru formatori, reprezentanți ai instituțiilor naționale de protecție socială, în timp ce UNICEF va susține ministerul în consolidarea sistemului de asistență socială, inclusiv a sistemului de protecție a copilului, legate de prioritățile reformei RESTART și capacitatea personalului de a oferi servicii sociale de calitate.

Pachetul de măsuri de suport pentru populația vulnerabilă din Moldova este finanțat și implementat de către Agențiile ONU în Moldova: Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Organizației Internaționale pentru Migrație (IOM) și a Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (WFP).