Ministrul Dan Perciun s-a întâlnit cu angajații Universității de Stat de Educație Fizică și Sport

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a avut astăzi o întâlnire cu angajații Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) pentru a discuta modernizarea instituției și eventuala fuzionare a acesteia cu Universitatea de Stat din Moldova (USM). La discuții au mai participat secretarii de stat Adriana Cazacu și Sergiu Gurin, alături de secretarul general al ministerului, Nadejda Velișco.

Dec 8, 2023 - 16:30
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Dan Perciun s-a întâlnit cu angajații Universității de Stat de Educație Fizică și Sport
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Ministrul a menționat că USEFS ar urma să devină o facultate în cadrul USM și că niciun angajat nu va fi disponibilizat în urma acestui proces, instruirea urmând să se desfășoare în continuare, în actualele spații de studii ale Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Totodată, comasarea va rezolva problemele financiare ale universității. 

„Cunoaștem problemele financiare cu care s-a confruntat universitatea chiar la acest sfârșit de an. Ministerul a fost nevoit să aloce resurse suplimentare pentru ca angajații să nu rămână fără salarii. Fuziunea va permite să consolidăm baza tehnico-materială a instituției și va deschide noi oportunități investiționale, atât din bugetul consolidat al celor două instituții, cât și de la bugetul de stat. Suntem gata să investim 10 milioane de lei adițional anul viitor pentru modernizarea infrastructurii. Fuzionarea va duce, inclusiv, la mai multe investiții în formarea continuă oferită de universitate și va consolida credibilitatea instituției”, a argumentat ministrul.

„Totodată, din partea USM există o deschidere totală ca să participați la procesul decizional în cadrul senatului universitar, având posibilitatea de a accede în funcții de conducere”, a mai adăugat Dan Perciun.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate și premisele care au dus la propunerea de fuziune. Statisticile arată că numărul studenților admiși în ultimii trei ani la USEFS a fost în continuă scădere, ajungând la 477 de persoane în 2023. La licență numărul studenților s-a redus cu 20%, de la 1834 la 1485. De asemenea, în prezent, numărul studenților raportat la numărul de cadre didactice este de 12 studenți la un profesor, iar fiecare al 4-lea student își face studiile cu frecvență redusă. 

Ministrul a apreciat implicarea universității în elaborarea documentelor de politici în domeniul sportului și eforturile depuse de către cadrele didactice de-a lungul anilor pentru pregătirea angajaților din sector. 

„Decizia de fuzionare este dictată, în primul rând, de necesitatea consolidării instituțiilor de învățământ superior pe fundalul general al reducerii numărului de studenți. Apreciem în continuare calitatea oamenilor care muncesc în instituție și suntem siguri că posibilitatea de a activa în cadrul unei universități consolidate le va permite să-și dezvolte și mai mult potențialul profesional”, a menționat Dan Perciun.

Procesul de fuzionare al USEFS cu USM ar urma să se încheie în august 2024.

Ministerul Educației și Cercetării va investi încă 200 de milioane de lei în 2024 în modernizarea instituțiilor de învățământ superior prin Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” implementat în parteneriat cu Banca Mondială. În 2023, prin același proiect, au fost alocate 300 de milioane de lei pentru modernizarea universităților, iar din bugetul de stat pentru infrastructură, inclusiv renovarea căminelor, s-au alocat peste 60 de milioane de lei.