În 11 luni ale anului 2023, CNA a desfășurat activități de prevenire și instruiri anticorupție pentru 24 de mii de persoane
Centrul Național Anticorupție face un bilanț al campaniilor de informare și sensibilizare și a proiectelor educaționale, care identifică domeniile prioritare de prevenire a corupției, în contextul marcării Zilei Internaționale Anticorupție pe 9 decembrie. Potrivit unui raport al Direcției Educație Anticorupție, în 11 luni ale anului curent, circa 24 000 de persoane au fost instruite.
- Campania ”Integritate pentru Sănătate”, desfășurată în cadrul proiectului ”Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”: 28 de instruiri pentru 1312 agenți publici din raioanele țării.
- Campania ”Integritate: credibilitate în sistemul educațional”, desfășurată în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC) : 36 de instruiri pentru 2931 agenți publici din țară.
- Campania ”Fără corupție la BAC”, realizată de CNA în parteneriat cu MEC și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare: 25 de instruiri pentru 1425 elevi.
- Campania ”Pentru Siguranță Construim cu Integritate”, desfășurată de CNA în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) : 28 de instruiri pentru 1148 agenți publici.
- Campania ”Integritatea: precondiție pentru prevenirea riscurilor de corupție”, CNA - Agenția a Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) -Autoritatea Națională de Intergitate (ANI), pentru exponenții sectorului justiției: 22 de instruiri pentru 382 de persoane.
- ”Arta de a rămâne integru” - proiect socio-cultural de prevenire a corupției, demarat de CNA în parteneriat cu AO Centrul de Teatru din Moldova și Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, în cadrul căruia a fost montat și difuzat spectacolul ”Alegerea Domnului Macabeț”. Au fost difuzate 15 spectacole la nivel de țară unde au participat circa 7 000 de tineri
- ”Premiul Integrității” - concurs național Gala Businessului Moldovenesc ”Marca Comercială a anului”, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova în parteneriat cu CNA și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală la nominalizarea „Implementarea standardelor de integritate în sectorul privat”.
- Proiectul ”Simulăm, învățăm, rămânem integri”, realizat de către CNA în comun cu Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești , cu suportul proiectului ”Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”. Acest exercițiu practic a avut un scop educativ și formativ, oferind participanților o perspectivă detaliată asupra procedurilor judiciare și a importanței combaterii corupției în societate, inclusiv a fost un apel la integritate și responsabilitate în fața fenomenului corupției.
- Gala Voluntarilor Anticorupție – eveniment de premiere cu diplome și cadouri a voluntarilor anticorupție ai CNA, împreună cu partenerii de proiect GIZ, Moldova, care au fost activ implicați în promovarea și cultivarea integrității. Au fost premiați circa 60 de voluntari anticorupție.
- Jocul Quiz Pro-Integritate, creat de Centrul Național Anticorupție pentru a testa cunoștințele tinerilor despre fenomenul corupției și metodele de prevenire și combatere ale acestuia. Concursul a antrenat elevi ai 5 colegii de medicină din țară și din 12 universități – în total 2500 de tineri.