În 11 luni ale anului 2023, CNA a desfășurat activități de prevenire și instruiri anticorupție pentru 24 de mii de persoane

Centrul Național Anticorupție face un bilanț al campaniilor de informare și sensibilizare și a proiectelor educaționale, care identifică domeniile prioritare de prevenire a corupției, în contextul marcării Zilei Internaționale Anticorupție pe 9 decembrie. Potrivit unui raport al Direcției Educație Anticorupție, în 11 luni ale anului curent, circa 24 000 de persoane au fost instruite.

Dec 8, 2023 - 16:36
Urmărește-ne peGoogle news
În 11 luni ale anului 2023, CNA a desfășurat activități de prevenire și instruiri anticorupție pentru 24 de mii de persoane
Foto: CNA
  1. Campania ”Integritate pentru Sănătate”, desfășurată în cadrul proiectului ”Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”:  28 de instruiri pentru 1312 agenți publici din raioanele țării.
  2. Campania ”Integritate: credibilitate în sistemul educațional”, desfășurată în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC) : 36 de instruiri pentru 2931 agenți publici din țară.
  3. Campania ”Fără corupție la BAC”, realizată de CNA în parteneriat cu MEC și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare:  25 de instruiri  pentru 1425 elevi.
  4. Campania ”Pentru Siguranță Construim cu Integritate”,  desfășurată de CNA în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) : 28 de instruiri pentru 1148 agenți publici.
  5. Campania ”Integritatea: precondiție pentru prevenirea riscurilor de corupție”, CNA - Agenția a Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) -Autoritatea Națională de Intergitate (ANI), pentru exponenții sectorului justiției: 22 de instruiri pentru 382 de persoane.
  6. ”Arta de a rămâne integru” - proiect socio-cultural de prevenire a corupției, demarat de CNA în parteneriat cu AO Centrul de Teatru din Moldova și Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, în cadrul căruia a fost montat și difuzat spectacolul ”Alegerea Domnului Macabeț”. Au fost difuzate 15 spectacole la nivel de țară unde au participat circa 7 000 de tineri
  7. ”Premiul Integrității” - concurs național Gala Businessului Moldovenesc ”Marca Comercială a anului”, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI)  a Republicii Moldova în parteneriat cu CNA și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală la nominalizarea „Implementarea standardelor de integritate în sectorul privat”.
  8. Proiectul ”Simulăm, învățăm, rămânem integri”, realizat de către CNA în comun cu Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești , cu suportul proiectului ”Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”. Acest exercițiu practic a avut un scop educativ și formativ, oferind participanților o perspectivă detaliată asupra procedurilor judiciare și a importanței combaterii corupției în societate, inclusiv a fost un apel la integritate și responsabilitate în fața fenomenului corupției.
  9. Gala Voluntarilor Anticorupție – eveniment de premiere cu diplome și cadouri a voluntarilor anticorupție ai CNA, împreună cu partenerii de proiect GIZ, Moldova, care au fost activ implicați în promovarea și cultivarea integrității. Au fost premiați circa 60 de voluntari anticorupție.
  10. Jocul Quiz Pro-Integritate, creat de Centrul Național Anticorupție pentru a testa cunoștințele tinerilor despre fenomenul corupției și metodele de prevenire și combatere ale acestuia. Concursul a antrenat elevi ai 5 colegii de medicină din țară și din 12 universități – în total 2500 de tineri.