Programul Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024 – 2028 a fost supus consultărilor publice

Chișinău, 8 decembrie 2023 – Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a organizat consultări publice asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea Programului Național de Integritate și Anticorupție (2024 - 2028) și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia. La ședință au participat reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, ai Autorității Naționale de Integritate, ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova etc.

Dec 8, 2023 - 16:40
Urmărește-ne peGoogle news
Programul Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024 – 2028 a fost supus consultărilor publice
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Programul Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024 – 2028 a fost elaborat de Centrul Național Anticorupție. Programul care se află în prezent în vigoare expiră la finele anului 2023, iar elaborarea și aprobarea unui proiect actualizat este unul dintre angajamentele asumate pentru implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Documentul are drept scop consolidarea sistemului național de prevenire și combatere a corupției prin continuarea dezvoltării unei culturi a integrității. Prin implementarea Programului Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024 – 2028 se urmărește diminuarea fenomenului de corupție și amplificarea gradului de integritate în sectorul public și privat. Pentru asta, au fost stabilite patru obiective generale: optimizarea standardelor de integritate în sectorul public; eficientizarea măsurilor de prevenire și combatere a corupției și asigurarea inevitabilității sancționării infracțiunilor de corupție; cultivarea integrității și diminuarea actelor de corupție în sectorul privat, inclusiv în entitățile cu capital integral sau majoritar de stat; cultivarea intoleranței față de actele de corupție, precum și încurajarea denunțării actelor de corupție și a practicilor ilegale.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice de astăzi vor fi luate în considerare la definitivarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Programului Național de Integritate și Anticorupție (2024 - 2028) și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia. Ulterior, documentul va fi propus deputaților spre examinare.