Grupul de Coordonare Vamală MD-RO-UA, reunit în ședință de lucru la postul vamal de frontieră Palanca

Reprezentanții Serviciului Vamal au participat, împreună cu reprezentanții administrațiilor vamale din România și Ucraina, la reuniunea Grupului Vamal Regional MD-RO-UA, desfășurată în postul vamal de frontieră Palanca, sub egida Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM).

Dec 9, 2023 - 09:48
Urmărește-ne peGoogle news
Grupul de Coordonare Vamală MD-RO-UA, reunit în ședință de lucru la postul vamal de frontieră Palanca
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Grupul de lucru se reunește trimestrial, ultima ședință s-a desfășurat în septembrie în postul vamal Cahul, și are drept scop coordonarea, la nivel regional, a acțiunilor la frontierele dintre România, Republica Moldova și Ucraina pentru eficientizarea fluxului de mărfuri și Culoarelor de solidaritate UE-Ucraina.

Pe lângă oferirea unei imagini de ansamblu asupra situației operaționale la punctele de trecere a frontierei din cele trei țări, întâlnirea s-a concentrat pe identificarea strategiilor de optimizare a utilizării infrastructurii de frontieră existente, perfecționarea controlului vamal al mărfurilor și controlul siguranței alimentelor. Scopul este de a contribui eficient la atenuarea aglomerației pe rutele de transport. Inițiativele specifice discutate au inclus posibilitatea deschiderii unor puncte de trecere a frontierei suplimentare pentru traficul de mărfuri, redirecționarea camioanelor goale și implementarea controalelor coordonate pentru a reduce timpul necesar pentru trecerea frontierei.

În cadrul întrevederii, au fost discutate aspecte privind situația operațională de la punctele de trecere a frontierei, în scopul identificării soluțiilor optime pentru neadmiterea blocajelor și fluidizarea fluxului de mărfuri agricole care tranzitează Republica Moldova spre UE și țările terțe. Totodată, a fost reconfirmată importanța măsurilor de control coordonate și a sincronizării priorităților de vămuire la frontiera moldo-română.

Totodată, în spiritul bunei cooperări, autoritățile vamale din Republica Moldova, România, Ucraina și reprezentanții EUBAM au reiterat disponibilitatea pentru conlucrare transfrontalieră activă, prin coordonarea acțiunilor comune și intensificarea eforturilor pentru asigurarea protecției frontierelor.