O nouă instruire pe linie de autoevaluare a principiilor de MIFS în Republica Moldova
În perioada 4 - 8 decembrie 2023 a fost organizat cel de-al doilea atelier de instruire pentru funcționarii publici de nivel managerial mediu și superior, care vor participa în procesul de implementare a mecanismului interinstituțional de evaluare a aplicării principiilor de management integral al frontierei de stat (MIFS) în Republica Moldova.
Activitatea este parte a Proiectului de asistență externă în derulare „Suport pentru monitorizarea și evaluarea managementului integrat al frontierei în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană, prin intermediul inițiativei MIEUX+ și implementat de către Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționale.
Astfel, în perioada de referință participanții au vizitat punctele de trecere a frontierei „Aeroportul Internațional Chișinău”, „Ungheni-feroviar” și „Sculeni-rutier”, precum și Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei - instituție de învățământ specializat în care sunt pregătiți exclusiv polițiști de frontieră. În cadrul vizitelor au fost urmărite procedurile de control și securitate la trecerea frontierei de stat, dar și analizate vulnerabilitățile existente în activități.
Totodată, participanții au fost antrenați în exerciții de redactare a unor rapoarte ca urmare a misiunilor de evaluare în teren, fiind asistați de experți internaționali.
În marja atelierului de instruire, grupul de lucru a pus în discuție manualul practic privind monitorizarea și evaluarea aplicării principiilor MIFS în Republica Moldova, cu ultimele revizuiri pe marginea principiilor directoare și regulilor de procedură.
La ședința de încheiere au fost înmânate certificatele de pregătire a formatorilor din cadrul grupului de lucru MIFS, dar și subliniată importanța cooperării interinstituționale pe aspectele conexe procesului de integrare europeană și implementarea proiectelor comune necesare asigurării întrunirii condițiilor UE în domeniul asigurării securității frontierelor.
NOTĂ: obiectivul principal al Proiectului „Suport pentru monitorizarea și evaluarea MIFS în Republica Moldova” este de a dezvolta un mecanism de control al calității și conformității proceselor potrivit cu cadrul normativ și politicile statului în domeniul MIFS, precum și politicile de management integrat al frontierelor Europene.