Succesul Republicii Moldova în implementarea Parteneriatelor Locale de Ocupare a fost prezentat la Torino, în cadrul Academiei de Dezvoltare Rurală
Republica Moldova a fost prezentată ca un exemplu de succes la capitolul implementarea descentralizată a politicilor de ocupare a forței de muncă, cu ajutorul Parteneriatelor Locale de Ocupare (LEP). Bunele practici și rezultatele obținute ca urmare a implementării LEP-urilor în mai multe raioane din Moldova, au fost discutate în cadrul Academiei de Dezvoltare Rurală din Torino, Italia, pe 4-8 decembrie curent.

Secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt și coordonatoarea de proiecte a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) în Moldova, Violeta Vrabie au relatat despre implementarea Parteneriatelor Locale de Ocupare în Republica Moldova. În țara noastră au fost dezvoltate astfel de inițiative în 5 raioane: Cahul, Căușeni, Cantemir, Soroca și Rezina, iar anul viitor vor fi implementate și în raioanele Florești și Hâncești.
Parteneriatele locale de ocupare au un rol important în consolidarea eforturilor actorilor la nivel local, cu scopul de a crea locuri de muncă și califica forța de muncă la nivel local. Inițiativa pornește de la premisa că în forța de muncă este necesar de investit și de ridicat competitivitatea acesteia, deoarece reprezintă cea una din cele mai importante resurse ale Republicii Moldova. Având resurse umane calificate, este mai ușor de atras investiții cu valoare adăugată mai înaltă la nivel local.
La programul de instruire la Centrul internațional de formare al OIM din cadrul Academiei au mai participat Vlad Caminschi, directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatului, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică a Confederației Naționale a Sindicatelor și Tatiana Cristafovici, șefa Direcției implementarea politicilor de ocupare a Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Participanții la program s-au familiarizat cu o serie de instrumente și abordări utile în zonele rurale, care ar putea fi benefice pentru implementarea inițiativelor de ocupare, ca parte a LEP-urilor. În cadrul programului de formare, participanții din Moldova au avut ocazia să împărtășească din experiența lor în realizarea inițiativelor de creare a locurilor de muncă în mediul rural.
Participarea oficialilor moldoveni în acest program a fost facilitată de proiectul OIM „Ocuparea productivă și incluzivă a forței de muncă în Moldova”, finanțat de Secretariatul de Stat Elvețian pentru Afaceri Economice (SECO).