Republica Moldova și-a asumat nouă angajamente axate pe incluziunea refugiaților, drepturile copiilor, egalitatea de gen, educație și eradicarea apatridiei, în cadrul Forumului Global pentru Refugiați 2023

Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, alături de ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, au reprezentat Republica Moldova la Forumul Global al Refugiaților 2023, desfășurat în perioada 13-15 decembrie curent, la Geneva, Elveția.

Dec 15, 2023 - 16:46
Urmărește-ne peGoogle news
Republica Moldova și-a asumat nouă angajamente axate pe incluziunea refugiaților, drepturile copiilor, egalitatea de gen, educație și eradicarea apatridiei, în cadrul Forumului Global pentru Refugiați 2023
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

La forum, Republica Moldova s-a angajat să îndeplinească nouă obiective, care se axează pe incluziunea refugiaților, protejarea drepturilor copiilor, promovarea egalității de gen, reducerea riscului violenței în bază de gen și furnizarea de servicii cuprinzătoare pentru supraviețuitorii refugiați.

Ministrul Alexei Buzu: „În aproape doi ani, peste 900 000 de persoane refugiate au traversat frontierele țării noastre, iar circa 112 000 au ales să rămână în Republica Moldova, care este statul cu cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor. În pofida provocărilor economice și a resurselor limitate, ne-am deschis țara și casele pentru refugiații ucraineni și depunem eforturi considerabile pentru a diminua impactul crizelor din regiune asupra reformelor structurale”.

Din martie 2023, Guvernul a introdus protecția temporară, care oferă mai multă stabilitate și acces la diverse servicii pentru persoanele refugiate. De asemenea, au fost întreprinse măsuri pentru a facilita integrarea acestora în societate.

„Asigurarea unui trai în condiții de siguranță și accesul la drepturi și servicii pentru refugiați reprezintă o prioritate în țara noastră. Este esențial să protejăm drepturile celor care au solicitat protecție temporară în Republica Moldova și să lucrăm colectiv pentru a identifica soluții durabile”, a declarat ministrul afacerilor interne Adrian Efros, în cadrul sesiunii privind situația din Ucraina.

Tot în cadrul reuniunii, echipa de Țară ONU Moldova și-a reafirmat sprijinul pentru refugiați.

„Republica Moldova continuă să fie un exemplu remarcabil”, a declarat Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Republica Moldova Moldova. „Începând cu 24 februarie, țara a făcut pași curajoși în crearea unui mediu sigur și primitor pentru refugiați. Exemplul Moldovei merită să fie susținut, apreciat și urmat.”

Totodată, Guvernul și-a exprimat intenția de a deveni parte a Alianței Globale de Eradicare a Apatridiei. Mai mult, Guvernul va garanta înscrierea și accesul la educație de calitate și incluzivă pentru toți copiii refugiați în cadrul sistemului educațional din Moldova.

Forumul Global al Refugiaților 2023 are loc în perioada 13-15 decembrie la Palexpo din Geneva, Elveția, iar în cadrul acestuia sunt desfășurate activități și în alte locații. Evenimentul este organizat de cinci state – Columbia, Franța, Japonia, Iordania și Uganda, și este co-găzduit de Guvernul Elveției și UNHCR.

Desfășurat la fiecare patru ani, Forumul Global pentru Refugiați reprezintă cea mai mare adunare internațională din lume care se referă la refugiați. Evenimentul este conceput pentru a susține implementarea practică a obiectivelor stabilite în Pactul Global pentru Refugiați: reducerea presiunilor asupra țărilor gazdă, facilitarea autonomiei refugiaților, creșterea accesului la soluții în țări terțe și îmbunătățirea condițiilor în țările de origine. Totodată, forumul oferă statelor și părților interesate oportunitatea de a anunța angajamente concrete și contribuții, de a evidenția progresele realizate, de a împărtăși bune practici și de a evalua provocările și oportunitățile.