Schimb de experiență cu Austria privind sistemul de îngrijire pe termen lung a persoanelor vârstnice

O delegație din Republica Moldova, condusă de secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, s-a familiarizat cu sistemul de servicii de îngrijire pe termen lung a persoanelor vârstnice din Austria, în cadrul unei vizite de lucru efectuate în perioada 13-14 decembrie 2023.

Dec 18, 2023 - 11:09
Urmărește-ne peGoogle news
Schimb de experiență cu Austria privind sistemul de îngrijire pe termen lung a persoanelor vârstnice
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Scopul vizitei a fost de a efectua un schimb de cunoștințe despre dezvoltarea politicilor și a măsurilor de protecție socială și aplicarea bunelor practici privind furnizarea serviciilor comunitare pentru îngrijirea pe termen lung a persoanelor vârstnice și/sau cu dizabilități.

Membrii delegației au avut întâlniri cu experți de la Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul European pentru Politică și Cercetare în Asistență Socială din Austria, unde au discutat despre modalitățile de organizare și finanțare a serviciilor de îngrijire medicală comunitară și de îngrijire pe termen lung. De asemenea, au vizitat câteva instituții ce servesc drept exemplu de bune practici în domeniu, cum ar fi inițiativa „Viena prietenoasă demenței” și „Caritas Socialis”. 

În cadrul întrevederilor, participanții s-au informat despre procesul de elaborare a politicii de stat în domeniu, ce presupune analiza necesităților beneficiarilor, adoptarea documentelor de politici, asigurarea resurselor financiare pentru servicii atât din bugetul de stat, cât și cel local și monitorizarea calității.

În context, reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale și-au exprimat disponibilitatea de a examina posibilitatea de implementare a metodologiei și modelului de evaluare a necesităților de îngrijire, implementat de Austria. Modelul va permite autorităților să selecteze beneficiarii serviciilor în funcție de nevoile lor de îngrijire, asigurând o abordare personalizată a acestora și facilitând accesul persoanelor la servicii de calitate.

Un alt scop stabilit de minister este aplicarea în Republica Moldova a managementului controlului calității pe baza metodologiei din Austria, care va include evaluarea satisfacției beneficiarilor și ajustarea grilei de personal în funcție de necesitățile de îngrijire ale beneficiarilor.

Vizita de lucru a fost organizată cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății Moldova, Ministerului Federal pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Îngrijiri și Protecția Consumatorului din Austria și Ambasada Austriei la Chișinău.