Programul de validare a competențelor profesionale în domeniul îngrijirii copiilor va fi accesibil online

Cursul de îngrijitor/îngrijitoare de copii va putea fi urmat și online pe platforma www.epedagogie.md. Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) lansează o versiune hibridă a programului de validare a competențelor, care va fi și mai accesibilă pentru persoanele ce își doresc să obțină calificare în acest domeniu.

Dec 19, 2023 - 16:27
Urmărește-ne peGoogle news
Programul de validare a competențelor profesionale în domeniul îngrijirii copiilor va fi accesibil online
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

E-cursul este format din 50 de lecții online, disponibile acum pe platformă în limbile română și rusă, și este urmat de o serie de lecții practice, cu prezență fizică. 

Anterior cursul putea fi urmat exclusiv cu prezență fizică la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău. Din 2024 și Colegiile „Mihai Eminescu” din Soroca și „Iulia Hașdeu” din Cahul vor fi acreditate pentru a include această disciplină în programul de studii.

Până în prezent, 67 de persoane au finalizat cu succes programul de formare profesională de îngrijitor/îngrijitoare de copii, dintre care 26 de persoane refugiate din Ucraina. 

„Frecventând cursurile de îngrijitoare de copii, am înțeles că nu-i de ajuns să fii părinte, ca să poți îngriji și educa și alți copii. Este nevoie de multe cunoștințe, dar și abilități, în diverse domenii: alimentația corectă a copilului, organizarea activităților de dezvoltare a copilului, igiena spațiilor, asigurarea integrității și securității copilului, și cel mai important prevenirea traumelor/accidentelor și acordarea primului ajutor medical. Toate aceste informații îmi vor servi la locul de muncă ca să îngrijesc și să educ un copil fericit”, afirmă Diana Rotaru, absolventă a programului de formare profesională pentru îngrijitor/îngrijitoare de copii din cadrul Colegiului Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău.

Cursul pentru îngrijitorii/îngrijitoarele de copii abordează aspecte legate de: îngrijirea copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-11 ani, dezvoltarea emoțională și comportamentală a acestora, nutriția, siguranța, integrarea în societate, asigurarea igienei, acordarea primului ajutor medical sau a altor îngrijiri medicale destinate copiilor cu dizabilități sau cu afecțiuni curente și alte competențe necesare pentru această profesie. Cursul de îngrijitor/îngrijitoare de copii este dedicat persoanelor care își doresc să obțină calificare în domeniul respectiv și un post de muncă legal. 

Procesul de formare este asigurat de cadre didactice cu studii superioare de profil medical și pedagogic. După finalizarea programului, participanților li se înmânează un certificat de validare a competențelor profesionale, iar documentul este recunoscut și la nivel internațional.

Programul de validare a competențelor profesionale a fost inițiat în 2019 de Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea PNUD și a Guvernului Elveției.