Programul național de integritate și anticorupție pentru anii 2024-2028, adoptat de Parlament

Parlamentul a adoptat Programul național de integritate și anticorupție (2024-2028) și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. Inițiativa legislativă a fost votată de 60 de deputați.

Dec 28, 2023 - 22:44
Urmărește-ne peGoogle news
Programul național de integritate și anticorupție pentru anii 2024-2028, adoptat de Parlament
Foto: CNA

Programul național de integritate și anticorupție pentru anii 2024-2028 a fost elaborat de un grup de deputați în colaborare cu Centrul Național Anticorupție. Programul care se află în prezent în vigoare expiră la finele anului 2023, iar elaborarea și aprobarea unui proiect actualizat este unul dintre angajamentele asumate pentru implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Documentul are drept scop consolidarea sistemului național de prevenire și combatere a corupției prin continuarea dezvoltării unei culturi a integrității. Prin implementarea Programului național de integritate și anticorupție pentru anii 2024-2028 se urmărește diminuarea fenomenului de corupție și amplificarea gradului de integritate în sectorul public și privat.

Potrivit documentului, au fost stabilite patru obiective generale: optimizarea standardelor de integritate în sectorul public; eficientizarea măsurilor de prevenire și combatere a corupției și asigurarea inevitabilității sancționării infracțiunilor de corupție; cultivarea integrității și diminuarea actelor de corupție în sectorul privat, inclusiv în entitățile cu capital integral sau majoritar de stat; cultivarea intoleranței față de actele de corupție, precum și încurajarea denunțării actelor de corupție și a practicilor ilegale.

Obiectivele au fost corelate cu direcțiile de politici stabilite în Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.