Primul caz de accident vascular cerebral, preluat de Centrul primar AVC de la Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru” și tratat cu succes prin tromboliză intravenoasă

La Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru”, în cadrul Centrului primar AVC a fost tratat cu succes primul caz de accident vascular cerebral preluat de la inițierea activității centrului.

Dec 28, 2023 - 22:45
Urmărește-ne peGoogle news
Primul caz de accident vascular cerebral, preluat de Centrul primar AVC de la Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru” și tratat cu succes prin tromboliză intravenoasă
Foto: Ministerul Sănătății

Pacienta, o femeie în vârstă de 75 de ani avea următoarele simptome: dereglări de vorbire, pareza facială cu dereglări de motilitate în hemicorp pe dreapta. Rudele au apelat imediat serviciul 112 și femeia a fost transportată la Unitatea Primiri Urgențe.

Medicii au reacționat prompt, în primele 30 de minute din momentul adresării a fost realizată tomografia computerizată, unde a fost exclusă o hemoragie cerebrală, ajutând medicul neurolog să confirme diagnosticul de accident vascular cerebral ischemic, după care s-a recurs la tratamentul prin tromboliză intravenoasă, efectuat în mai puțin de o oră din momentul internării. La moment pacienta are o dinamică pozitivă, cu restabilirea practic în totalitate a vorbirii și mișcării membrului superior.

Tratamentul realizat cu succes reprezintă efortul echipei multidisciplinare din cadrul Spitalului Raional Căușeni „Ana și Alexandru”: echipa din cadrul Unității Primiri Urgențe, secției Terapie Intensivă, secției imagistică, implicați în realizarea tomografiei computerizate și medicul neurolog responsabil de funcționarea și monitorizarea centrului primar AVC, Valeriu Exari.

Centrul primar AVC din cadrul Spitalului Raional Căușeni „Ana și Alexandru” activează începând cu 19 decembrie curent 24 de ore din 24, șapte zile în săptămână. Totodată în această lună și-au inițiat activitatea Centrul comprehensiv AVC de la Institutul de Medicină Urgentă, Centrul multidisciplinar AVC de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” și Centrul Primar AVC de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.