Astăzi marcăm Ziua Mondială fără Tutun

„Tutunul – o amenințare pentru mediul înconjurător” este sloganul Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual la 31 mai, cu scopul de a încuraja oamenii să renunțe la tutun pentru a proteja sănătatea lor, dar și planeta de deșeurile post-consum. În contextul Zilei Mondiale fără Tutun, Ministerul Sănătății a organizat o conferință de presă. La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului, Ministerului Mediului, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Mai 31, 2022 - 19:02
Urmărește-ne peGoogle news
Astăzi marcăm Ziua Mondială fără Tutun
Foto: Ministerul Sănătății

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la modul în care tutunul otrăvește mediul înconjurător. Dovezile cu privire la efectul dăunător al industriei tutunului asupra planetei noastre sunt vaste, în ciuda eforturilor de a comunica contrariul prin promovarea, în mod înșelător, a produselor din tutun ca fiind ecologice. Ministerul Sănătății susține demersurile OMS de a contribui la crearea unui mediu liber de tutun și ne reafirmăm angajamentul de a promova politicile care să protejeze mediul și sănătatea oamenilor de acțiunile nocive ale tutunului. Este timpul să spunem nu fumatului pentru o planetă mai sănătoasă, pentru o populație mai sănătoasă, pentru o Moldova mai sănătoasă”, a declarat secretarul de stat al ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.   

OMS evidențiază impactul tutunului asupra mediului înconjurător, de la cultivare, producere, distribuire, comercializare și consum până la deșeurile toxice pe care le generează.  

 „În acest an, de Ziua mondială fără tutun, OMS își propune să crească gradul de conștientizare despre impactul tutunului asupra mediului și de a vorbi deschis despre efortul industriei tutunului de a-și „spăla” reputația și de a vinde produsele sale ca fiind prietenoase mediului. Tutunul nu otrăvește numai oamenii, ci și întreaga planetă. Zece ani e nevoie pentru descompunerea mucului de țigară, astfel eliberându-se 4 000 de substanțe chimice în sol. Spunând NU tutunului, suntem cu toții mai sănătoși și planeta mai verde”, a menționat reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic.

Totodată, fumul de tutun provoacă emisii de dioxid de carbon în atmosferă, respectiv crește gradul de poluare a aerului.

„Țigările sunt considerate dușmanul oamenilor și al mediului. Fumul de tutun contribuie la un nivel ridicat de poluare a aerului și conține trei tipuri de gaze cu efect de seră. De asemenea, pentru cultivarea tutunului se folosesc foarte multe pesticide și substanțe chimice, care contribuie la infertilitatea solului”, a precizat șeful Direcției politici de aer și schimbări climatice al Ministerului Mediului, Stela Drucioc.

„Fumatul duce la pierderea de vieți oamenești. Misiunea noastră este să elaborăm legi pentru a ne asigura că tinerii noștri nu sunt tentați să consume tutun. La fel, cetățenii noștri trebuie să fie conștienți de riscurile la care se supun în momentul în care fumează și consumă astfel de produse. Am declarat ferm că pe primul loc trebuie să fie sănătatea cetățenilor. În acest sens,  am reușit să introducem câteva modificări în legislație prin care este limitat accesul la aceste produse”, a menționat președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

Menționăm că, la 17 martie curent, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea pentru aderarea Republicii Moldova la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Conveția-cadru a OMS privind controlul tutunului (CCCT). Aderarea la tratatul respectiv va aduce beneficii prin menținerea securității naționale, creșterea încasărilor la buget din plata taxelor pentru produsele din tutun și cele conexe și cel mai important – protejarea sănătății, în special a grupurilor vulnerabile.

Republica Moldova, ca țară parte a Convenţiei-Cadru a OMS privind controlul tutunului, anual desfășoară diverse acțiuni privind controlul tutunului, în scopul implementării prevederilor CCCT, precum şi armonizării legislaţiei naţionale cu cea a Uniunii Europene.

Precizăm că, în anul 2021, circa 6 000 de persoane au decedat din cauza consumului produselor din tutun și a celor conexe.