Directorul adjunct AIPA, Diana Coșalîc în vizită de lucru în r-nul Edineț

Ieri, 2 iunie, directorul adjunct Diana Coșalîc, a efectuat o vizită de lucru în r-nul Edineț, împreună cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, deputat în Parlament, Vasile Bolea, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe “Moldova Fruct”,Iurie Fală și directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Alexandr Manciu.

Iun 3, 2022 - 12:00
Urmărește-ne peGoogle news
Directorul adjunct AIPA, Diana Coșalîc în vizită de lucru în r-nul Edineț
Foto: APIA

Scopul vizitei de lucru a fost de a discuta cu agricultorii din regiune despre realizările, problemele și provocările din sectorul agricol. Totodată, s-au făcut un schimb de opinii vizavi de situația din agricultură, problemele cu care se confruntă producătorii agricoli și căile de depășire a acestora.

În deschiderea ședinței, directorul adjunct AIPA, Diana Coșalîc, a reiterat că “în acest an, avem cel mai mare fond pe care AIPA îl gestionează – 1.750 mil. lei, dintre care 80% sunt orientate către producătorii agricoli, iar 20% care se distribuie după mecanismul de subvenționare spre APL, proiecte start – up. Totodată, anul acesta va fi implementat abordarea LEADER, precum și va fi subvenționată acciza la motorină. E de menționat și faptul că politica de subvenționare a fost îmbunătățită, astfel ca producătorii agricoli să poată beneficia de o diversitate mai mare de proiecte investiționale și de plăți. De aceea, ca instituție, depunem tot efortul pentru a diminua termenul de examinare a dosarelor, iar de la producătorii agricoli se cere ca dosarele depuse să fie de o calitate cat mai sporită”.

În cadrul discuției, producătorii agricoli au abordat mai multe probleme, cum ar fi: logistica și infrastructura producerii agricole, accesul la finanțare, protejarea pieței interne, crearea infrastructurii de piață în domeniul agroalimentar și asigurarea posibilității de comercializare a produselor de către producător direct la consumator, etc. Un alt subiect important discutat, a fost subvenționarea în agricultură, inclusiv cadrul normativ aferent.

Totodată, s-a menționat că este necesară modernizarea agriculturii, aplicarea tehnologiilor noi și implementarea sistemelor performante, inclusiv de irigare, ambalare și procesare a producției agricole.

La final, reprezentanții din instituțiile de stat au reiterat că problemele enunțate vor fi analizate, pentru identificarea soluțiilor optime.