Ziua Învățământului Dual, marcată în zona de nord a Republicii Moldova

Scuarul Cetății Soroca a găzduit sute de absolvenți ai gimnaziilor și liceelor, școlilor profesionale, colegiilor, centrelor de excelență, precum și reprezentanți ai agenților economici din regiunea de nord a țării, care au participat sâmbătă la târgul „Ziua Învățământului Dual”, cu genericul „Înveți. Muncești. Câștigi!”

Iun 6, 2022 - 10:16
Urmărește-ne peGoogle news
Ziua Învățământului Dual, marcată în zona de nord a Republicii Moldova
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

În cadrul activității, potențialii studenți au avut ocazia să se informeze despre beneficiile învățământului dual, oferta de studii a instituțiilor ce prestează programe de formare profesională prin învățământ dual, calificările cele mai solicitate pe piața muncii și oportunitățile de angajare în Republica Moldova.

Totodată, participanții au avut posibilitatea să-și testeze sau să-și descopere vocația la ateliere specializate și masterclassuri, precum și să se bucure de un program artistic interactiv cu muzică, teatru, dansuri și victorine cu premii.

Prezentă la eveniment, secretarul de stat Galina Rusu a felicitat factorii principali ai învățământului dual – instituțiile de învățământ profesional tehnic, agenții economici, dar și Ministerul Educației și Cercetării, Camera de Comerț și Industrie, proiectul „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” pentru succesul obținut în proiectarea și implementarea învățământului dual în Republica Moldova. Secretarul de stat a subliniat că doar prin colaborare strânsă între mediul educațional și cel economic pot fi pregătiți specialiști calificați, conform necesităților pieței muncii, care să contribuie la dezvoltarea durabilă a țării.

Învățământul dual este o formă a învățământului profesional tehnic, organizat prin parteneriat între instituții de învățământ profesional tehnic și agenți economici. Spre deosebire de formele clasice de organizare, în învățământul dual instruirea teoretică generală, dar și cea de specialitate este realizată în cadrul instituției de învățământ profesional tehnic, iar formarea practică a elevului – la unitatea agentului economic. Este de menționat faptul că formarea profesională în cadrul unității agentului economic, în dependență de nivelul de studii, poate ajunge până la 70% din numărul total de ore. De asemenea, elevii în învățământul dual beneficiază de bursă și concomitent de remunerație de formare profesională plătită de agentul economic partener. 

Târgurile „Ziua Învățământului Dual” sunt organizate de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).