Declarațiile de presă ale Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și ale Președintelui Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu

Chișinău, 6 iunie 2022 – Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu, au susținut o conferință de presă comună.

Iun 6, 2022 - 20:35
Urmărește-ne peGoogle news
Declarațiile de presă ale Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și ale Președintelui Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

În declarația de presă, făcută de Speakerul Igor Grosu, se arată:

”Domnule președinte, bine ați venit la Chișinău și vă mulțumesc că ați dat curs invitației mele. Vizita dumneavoastră continuă tradiția excelentă a relațiilor dintre Republica Moldova și România, relansate la sfârșitul anului 2020, iar aceste relații sunt excelente la toate nivelurile: de președinți, guverne, parlamente, comisii parlamentare, confirmând legătura puternică dintre cetățenii țărilor noastre.

În cadrul întrevederii, am discutat cu domnul președinte despre relația interparlamentară și că, în mai puțin de 7 luni, au avut loc deja 7 ședințe la nivel de comisii parlamentare. Iar în cadrul ședinței comune din 19-20 mai, la Iași a fost adoptată o declarație care salută dinamica excelentă a cooperării bilaterale și exprimă determinarea instituțiilor parlamentare de la Chișinău și București de a continua conlucrarea în domeniile de interes reciproc și, desigur, accelerarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Am accentuat importanța amendamentului din Declarație, mai ales în contextul regional, – necesitatea implementării conceptului de control comun la frontieră dintre cele două state, inclusiv prin crearea unui Grup de lucru bilateral privind realizarea normelor de fluidizare a traficului transfrontalier.

De asemenea, ne dorim să creștem și mai mult cooperarea economică dintre cele două state – România este deja printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Prin controlul comun la frontieră, de exemplu, vrem să facem mai ușoară activitatea transportatorilor, care în aceste zile joacă un rol cheie în susținerea aprovizionării la nivel regional.

În timpul apropiat urmează să organizăm în premieră ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României și mă bucur că ședința va avea loc la Chișinău. Este un mesaj puternic de susținere a eforturilor actualei guvernări în țară, un mesaj despre ce putem face împreună pentru a spori cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, investițiile, sănătatea, educația sau cultură.

Trăim vremuri complicate, cu un război în vecinătate. Pe 24 februarie, Federația Rusă a pornit un război injust împotriva Ucrainei. Ceea ce se întâmplă în Ucraina e îngrozitor. Dar atât Republica Moldova, cât și România și-au deschis frontierele, casele pentru a primi ucrainenii care fug din calea războiului. Aproape jumătate de milion de refugiați au trecut prin țara noastră și aproape 90 de mii au rămas în Moldova, iar jumătate dintre ei sunt copii. Moldova este cel mai mult afectată de valul de refugiați fiindcă este cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor, dar noi vom continua să facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe acești oameni.

În același timp, războiul are consecințe ample, inclusiv economice, într-un moment în care, în lume, cresc masiv prețurile și se reduc investițiile și creșterea economică. Este nevoie, mai mult ca oricând, de soluții la nivel regional și al UE, pentru a face cu toții față acestor provocări.

Ca și până acum, Republica Moldova mizează pe România și pe vocea sa în interiorul UE pentru sprijin politic, economic și umanitar adecvat noului context regional.

Vreau să mulțumesc statului român pentru operativitate în a oferi țării noastre ajutor în contextul gestionării fluxului de refugiați și pentru efortul depus în co-organizarea Conferinței donatorilor Platformei de sprijin a Republicii Moldova din 5 aprilie la Berlin. România a anunțat asistență financiară suplimentară, iar următoarea conferință ”Moldova Support Platform” va avea loc în România, în luna iulie curent, unde Republica Moldova iarăși va putea să-și prezinte proiectele ca să beneficiem de un nou suport din partea partenerilor de dezvoltare.

Acțiunile militare au destabilizat întreaga regiune, provoacă suferință, alungă oameni și afectează investițiile și locurile de muncă, iar provocările cauzate de acest război pun presiune și mai mare pe Republica Moldova. În mijlocul evenimentelor dramatice din ultima perioadă, conștientizăm și mai tare cât de importantă este pacea, iar Uniunea Europeană este un proiect al păcii și al dezvoltării, un proiect căruia vrem să ne alăturăm cât mai curând, într-o primă etapă cu statut oficial de stat candidat.

În acest context, salut că la data de 14 aprilie la București a fost adoptată Rezoluția Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României care vine să susțină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc pentru acest lucru în numele tuturor cetățenilor moldoveni. Știu că România este prietenul cel mai important al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană și mă bazez pe dumneavoastră, domnule președinte, ca, din pozițiile de stat și politice pe care le aveți, să ne ajutați în a face progrese concrete pentru perspectiva noastră europeană.

Domnule Președinte,

România a fost mereu alături de Republica Moldova, ajutându-ne să trecem mai ușor prin diverse crize și să realizăm proiecte importante pentru țara noastră.

Îndemn și de această data să fiți ambasadorii noștri. Am certitudinea că împreună putem face lucruri istorice pentru cetățenii țărilor noastre.”

În declarația de presă, făcută de Ion-Marcel Ciolacu, se arată:

”Mulțumesc mult, domnule Președinte, pentru invitație.

Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, nu există o altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât intrarea în UE. România trebuie să ajute Republica Moldova. România nu face un favor Republicii Moldova, ea are obligația de a ajuta Republica Moldova pentru tot acest parcurs.

Am venit în delegație cu oameni cu expertiză în domeniu și sperăm  ca în perioadă următoare să accelerăm cooperarea pe această dimensiune parlamentară. Republica Moldova trece perioada de tranziție, de uniformizare a legislației sale cu cea a Uniunii Europene, lucru pe care România l-a parcurs acum mai mult timp. Este păcat să nu lucrăm împreună în domeniul legislației, astfel încât să fim cât mai eficienți și să mărim ritmul ca Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline al UE.

Trăim vremuri complicate – atât noi, ca persoane fizice, dar și țările noastre, întreaga Europă și întreaga lume. Este un război și o agresiune asupra unui stat suveran unde un popor a decis ce parcurs își dorește și a decis să meargă, de altfel, ca și dumneavoastră, față de valorile democratice europene. Acest popor a fost agresat nemilos și total incorect.

Aici trebuie să vedem nu numai autoritățile din Moldova și România, dar, mai ales, cetățenii din România și Republica Moldova, cât de mult s-au implicat în acest exod de refugiați. Este un exemplu pentru toată Europa, până și pentru Polonia, Cehia, și va trebui să ne implicăm în continuare, pentru că avem de a face cu un război de durată și cu un dictator care ar fi greu să-și redimensioneze dorințele.

Războiul ne afectează pe toți. Și dumneavoastră aveți o inflație foarte mare. Și noi, în România. Este evident că cele două state trebuie să se ajute să depășească aceste crize economice, și cetățenii, pe care îi reprezentăm astăzi, în niște funcții vremelnice, trebuie ajutați să depășească această perioadă cât mai repede. Trebuie să avem agende comune atât legislativă, cât și  guvernamentală.

Reprezentăm două parlamente a două state suverane, categoric, dar care trebuie să gândească la fel și să ducă toate proiectele pe care le așteaptă oamenii la îndeplinire. Cred că după discuția de astăzi și, mai ales după ședința comună, dimensiunea europeană și parlamentară va intra întru cu totul și cu totul altă logică. 

Am onoarea să fiu primit de doamna Prim-ministru, Natalia Gavrilița, și de doamna Președinte, Maia Sandu, și sunt convins că în perioada următoare vom intensifica aceste colaborări. Ține de noi, de eficiența noastră și de implicarea noastră ca cetățenii din cele două state să resimtă cât mai puțin din șocul acestor crize. Trebuie să găsim soluțiile cele mai bune ca să depășim cu toții această perioadă declanșată în mod brutal”.