85 de morți în urma atacului de lângă aeroportul din Kabul - Printre cei decedați se numără 13 soldați americani și 28 de talibani

Forțele americane care ajută evacuarea afganilor disperați să fugă de regimul talibani se pregătesc vineri de noi atacuri după ce un atacator sinucigaș al Statului Islamic a ucis 85 de oameni, printre care 13 soldați din armata SUA, în fața porților aeroportului din Kabul, transmite Reuters.

Aug 27, 2021 - 08:48
Urmărește-ne peGoogle news
85 de morți în urma atacului de lângă aeroportul din Kabul - Printre cei decedați se numără 13 soldați americani și 28 de talibani

Un lucrător din sectorul sănătății și un oficial taliban au spus că bilanțul afganilor uciși a urcat la 72, printre care și 28 de talibani.

ISIS, inamic nu numai al Occidentului, ci și al talibanilor, a transmis că unul dintre atacatorii săi kamikaze a luat la țintă ”translatorii și colaboratorii armatei americane”. Oficialii americani au atribuit și ei masacrul grupării Stat Islamic și au promis răzbunare.

Generalul Frank McKenzie, șeful U.S. Central Command, a declarat că trupele speciale sunt în alertă din cauza posibilelor noi atacuri ISIS, inclusiv cu rachete sau mașini capcană care să vizeze aeroportul.

Facem totul pentru a fi pregătiți”, a spus McKenzie, adăugând că unele informații sunt împărtășite cu talibanii și că el crede că ”unele atacuri au fost prevenite de aceștia”.

Armata americană este într-o cursă contracronometru de retragere din Afganistan până pe 31 august, termenul limită stabilit de Joe Biden. Președintele american a declarat că a ordonat Pentagonului să plănuiască o lovitură contra ISIS-K: ”Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom vâna”.

Pe lângă cei 13 soldați americani uciși, alți 18 au fost răniți și, potrivit US Central Command, sunt ”în proces de evacuare aeromedicală din Afganistan cu un avion C-17 dotat cu instalații chirurgicale”.

Talibanii au spus că ”am pierdut mai mulți oameni decât americanii în explozia de la aeroport”, adăugând că ”nu suntem responsabili de planul evacuare haotic pregătit de națiunile străine”.

Un diplomat dintr-o țară NATO ce se află în Kabul a declarat că toate țările prezente acolo intenționează să-și evacueze cetățenii și angajații ambasadelor până pe 30 august. Talibanii au întărit securitatea în jurul aeroportului, a spus diplomatul, care a cerut să nu-i fie publicat numele.

Securitatea este responsabilitatea lor”, a afirmat acesta, adăugând că talibanii ar trebui să investigheze rețeaua ISIS.

Țările occidentale se tem că talibanii, care pe vremuri i-au oferit adăpost lui OSama bin Laden, vor permite iar ca Afganistanul să fie un refugiu pentru militanți. Talibanii susțin că nu vor permite ca țara să fie folosită de teroriști.

ISIS-K, inițial, și-a mărginit prezența în zonele de la granița cu Pakistanul, dar acum ar un front secundar și în nordul Afganistanului. Centrul de COmbatere a Terorismului de la West Point spune că în ISIS-K sunt, pe lângă afgani, pakistanezi din alte grupări militante și extremiști uzbeci.

HotNews.ro