CNA și-a deschis ușile pentru mai mulți studenți. Iulian Rusu: Am speranța că foarte curând unii dintre voi se vor alătura echipei noastre

Peste 50 de studenți de la facultățile de drept ale Universității Libere Internaționale din Moldova și Universității de Stat din Moldova au acceptat invitația Centrului Național Anticorupție de a petrece câteva ore în sediul instituției. Evenimentul a fost organizat cu prilejul aniversării a XX-a de la fondarea CNA, iar în calitate de gazdă a fost directorul Centrului, Iulian Rusu.

Iun 9, 2022 - 13:55
Urmărește-ne peGoogle news
CNA și-a deschis ușile pentru mai mulți studenți. Iulian Rusu: Am speranța că foarte curând unii dintre voi se vor alătura echipei noastre
Foto: CNA

În cuvântul de salut, directorul CNA le-a vorbit studenților despre activitatea de prevenire și combatere a corupției, pe care o desfășoară cei peste 300 de angajați. Iulian Rusu le-a povestit despre sarcinile de bază ale ofițerilor și provocările care sunt puse în fața lor.  „CNA are o activitate foarte complexă, care cuprinde un spectru larg de competențe. Angajații noștri au atribuții de  investigare a infracțiunilor de corupție, de urmărire penală, analitică, expertiză, educație anticorupție, de recuperare a bunurilor infracționale, de evaluare a riscurilor de corupție, de expertiză judiciară și IT. Dosarele, asupra cărora muncim, în comun cu procurorii, sunt complexe și implică aproape toate subdiviziunile instituției. Nu este un lucru ușor, dar este realizabil pentru că se muncește în echipă, iar fiecare ofițer este o verigă importantă în tot acest proces, prin contribuția sa nemijlocită. Am speranța că, peste 2-3 ani, unii dintre voi se vor alătura echipei noastre. Până atunci, vă îndemn să aplicați pentru stagii de practică. Instituția are nevoie de tineri integri și determinați. Sunt sigur că dispuneți de toate aceste calități, iar împreună le putem valorifica”, a spus șeful CNA.   

Interesați de profilul ofițerului CNA, tinerii au adresat întrebări, începând de la cunoștințele pe care trebuie să le posede un angajat al Centrului până la programul de muncă. Studenții au fost curioși să afle cum se documentează un caz de mită, cum se efectuează o reținere și unde stau persoanele reținute. De asemenea, s-au interesat și despre modurile de denunțare a cazurilor de corupție și cine sunt cei care recepționează informația. 

Pentru a le demonstra, pas cu pas, cum decurge o zi din viața CNA, gazdele le-au făcut invitaților un tur al instituției. Tinerii au vizitat biroul Unității de gardă, locul unde se stochează cea mai proaspătă informație și unde sunt recepționate apelurile oamenilor, comunicate la linia națională anticorupție. Ulterior, aceștia au făcut cunoștință cu grupul de intervenție operativă care participă la rețineri și escortări și au putut proba echipamentul din dotare. Vizita s-a încheiat la izolatorul CNA – acolo unde persoanele reținute sunt plasate pentru 72 de ore. Ofițerii de la izolator le-au spus tinerilor că orice persoană, bănuită de comiterea unor infracțiuni, este prezumată a fi nevinovată până instanța de judecată se expune definitiv și irevocabil asupra culpabilității acesteia, iar instituția, în custodia căreia se află persoana, trebuie să-i garanteze respectarea tuturor drepturilor fundamentale.