Președinta Maia Sandu salută opinia Comisiei Europene privind statutul de candidat la UE pentru Republica Moldova: „Este speranța de care au nevoie cetățenii noștri”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, salută opinia Comisiei Europene, care a recomandat astăzi statelor membre ale UE să acorde țării noastre statutul de candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Totodată, șefa statului își exprimă speranța că țara noastră va primi o decizie favorabilă și din partea Consiliului European din 23-24 iunie.

Iun 18, 2022 - 01:06
Urmărește-ne peGoogle news
Președinta Maia Sandu salută opinia Comisiei Europene privind statutul de candidat la UE pentru Republica Moldova: „Este speranța de care au nevoie cetățenii noștri”

„Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani”, a declarat Președinta Maia Sandu după ce Comisia Europeană și-a făcut publică poziția.

Șefa statului menționează că recomandarea de azi a Comisiei se bazează pe înțelegerea faptului că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie precum reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. „Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul”, a spus Președinta Maia Sandu, subliniind că Executivul european va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022.

Opinia Comisiei Europene reprezintă o evaluare instituțională a nivelului de pregătire generală și în sectoare specifice a țării noastre pentru calitatea de membră a Uniunii Europene, fiind și principalul punct de referință pentru discuția de la Consiliul European de săptămâna viitoare. Drept urmare, autoritățile de la Chișinău mizează pe faptul că, la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene și vor acorda țării noastre statutul de țară candidată.

„Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri. Știm că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinați să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea țării noastre în spațiul valoric european, pe calea progresului și a bunăstării”, a punctat Președinta Maia Sandu.