La Bruxelles s-a desfășurat reuniunea Comitetului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană
17 iunie 2022, Bruxelles - Cea de-a 6-a reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană s-a desfășurat la Bruxelles fiind co-prezidată de către secretarul de stat Vladimir Cuc și directorul pentru statele Parteneriatului Estic, Rusia, Asia Centrală și OSCE în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă Luc Devigne.
În cadrul Comitetului care a fost organizat în format hibrid cu prezență fizică și în format de teleconferință au participat reprezentanți ai peste 25 autorități naționale din Republica Moldova, precum și funcționari din cadrul Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă. Discuțiile au fost structurate pe compartimente tematice precum dialogul politic, reforme și drepturile omului, cooperarea în sfera politicii externe și de securitate, justiția liberă și securitatea, cooperarea economică și cooperarea sectorială.
În debutul reuniunii, secretarul de stat Vladimir Cuc a remarcat că reuniunea Comitetului de Asociere se desfășoară într-o zi cu o semnificație istorică pentru relațiile moldo-comunitare, ziua adoptării de către Comisia Europeană a Opiniei cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Secretarul de stat a exprimat speranța că Statele Membre ale UE vor sprijini recomandările Comisiei în cadrul Consiliului Uniunii Europene din 23 - 24 iunie curent.
O atenție deosebită a fost acordată procesului de implementare a reformelor în domeniul justiției, drepturilor omului, luptei împotriva corupției și spălării banilor, investigației fraudei bancare, consolidării sectorului media, și îmbunătățirii cadrului electoral. Pe lângă realizările obținute, au fost prezentate și dificultățile existente, dar și obiectivele stabilite pentru depășirea acestora. Oficialii țării noastre au asigurat de implementarea transparentă a tuturor reformelor necesare cu respectarea recomandărilor efectuate de către organizațiile internaționale specializate, precum Comisia de la Veneția și cu implicarea societății civile.
Părțile au constatat avansarea substanțială a cooperării în domeniul securității, accent deosebit fiind plasat pe consolidarea sectorului de apărare, securității cibernetice, contracarării amenințărilor hibride ș.a., UE reiterând sprijinul pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean cu respectarea principiilor suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
În contextul gestionării crizei refugiaților a fost remarcată intensificarea cooperării în sfera afacerilor interne, managementului integrat la frontieră, combaterii crimei organizate, precum și a cooperării cu agențiile europene precum Frontex, Europol ș.a.
Discuțiile au vizat și aspecte de cooperare economică și sectorială. A fost prezentată situația macroeconomică și bugetar-fiscală din țară, precum și eforturile în gestionarea inflației. Autoritățile moldovenemau apreciat înalt acordarea de către UE asistenței macrofinanciare și suportului bugetar pentru menținerea stabilității financiare din țară. Au fost trecute în revistă progresele în implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, cu trasarea acțiunilor ulterioare pentru asigurarea integrării economice în piața Uniunii Europene.
De asemenea, a fost salutată intensificarea cooperării cu Uniunea Europeană în sfera energiei, transporturilor, dezvoltării regionale, fiind totodată evaluate și prezentate necesitățile adiționale de sprijin pentru avansarea reformelor și modernizării acestor sectoare. Au fost prezentate progrese în domeniul digitalizării și evaluate posibilități în ceea ce privește cooperarea în domeniul reducerii tarifelor la roaming.
A fost apreciat suportul coordonat în domeniul sănătății în perioada pandemiei de COVID-19, dar și în contextul sprijinului constant din partea Uniunii Europene pentru refugiații din Ucraina.
Totodată, a fost menționată importanța cooperării mai strânse pe problematica schimbărilor climatice și a mediului ambiant, precum și în domeniul agriculturii și siguranței alimentare. Autoritățile au exprimat interesul de a intensifica cooperarea cu UE pe dimensiunea ocupării forței de muncă, inspecției muncii, educației și cercetării.