Prietenie, sport, încurajare, integrare, la Turneul de minifotbal „Euro 2022 – tineri moldoveni și ucraineni. Împreună în sport”

Promovarea sportului în rândurile copiilor din țara noastră și implicarea lor activă în jocuri de echipă împreună cu copiii din familiile refugiaților din Ucraina, încurajarea prieteniei şi integrării într-un mediu sigur a copiilor și tinerilor ucraineni a constituit scopul desfășurării la 19 iunie 2022 a Turneului de minifotbal „Euro 2022 – tineri moldoveni și ucraineni. Împreună în sport”, organizat cu sprijinul Centrului Don Bosco în Republica Moldova.

Urmărește-ne peGoogle news
Prietenie, sport, încurajare, integrare, la Turneul de minifotbal „Euro 2022 – tineri moldoveni și ucraineni. Împreună în sport”
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Oaspeți de onoare ai evenimentului au fost Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală și E. S. Ambasadorul Italiei la Chișinău Lorenzo Tomassoni și Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova Marko Șevcenko.

Oficialii au încurajat desfășurarea evenimentelor sportive de acest fel, felicitându-i pe toți cei prezenți care au avut de câștigat nu doar premii, ci și prietenii noi cu copii pasionați de sport, competiție, minifotbal.

Echipele au început meciul activ, cu o pasă ca la carte executată de ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Tinerii jucători au dus meciul la bun sfârșit, trecându-și în cont încă o victorie la turneu, indiferent de scorul obținut.

Anatolie Topală și ceilalți oficiali au înmânat premii echipelor câștigătoare, adresându-le copiilor și adolescenților un mesaj de felicitare și încurajare: „Meciul de azi mi-a oferit o experiență frumoasă nu doar despre fotbal. Vorbim despre pasiune, ambiție, prietenie, suflet și multă muncă pentru a învinge. Trebuie să recunoaștem că fotbalul și sportul, în general, dintotdeauna au fost un mijloc de comunicare interumană capabil să șteargă hotare și să lege prietenii durabile între oameni. În acest an, mai mult ca oricând, organizarea acestui campionat de fotbal vine să încurajeze prietenia între copiii și tinerii din Moldova și copiii și tinerii din Ucraina, care involuntar au fost nevoiți sa-și părăsească casele și locurile natale”, a spus ministrul în cadrul înmânării premiilor câștigătorilor.

Ministrul Educației și Cercetării a salutat și a apreciat dăruirea cu care Centrul Don Bosco se implică în eforturile de a sprijini familiile refugiate din Ucraina și a subliniat că „responsabilitatea și empatia față de copii pe care o manifestați sunt premisa asigurării unei educații de calitate”.