Progresele cooperării RM-UE în domeniile educație, știință, tehnologii, societate informațională, audiovizual, cultură, tineret și sport - raportate Comisiei Europene

Evoluțiile recente ale cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pe dimensiunea dezvoltării politicilor în domeniile educație, știință și tehnologii, societate informațională, audiovizual, cultură, tineret și sport au fost prezentate astăzi, 24 iunie 2022, în cadrul celeia de-a VII-a reuniuni a Sub-comitetului de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană (cluster nr. 4), care s-a desfășurat în format online.

Urmărește-ne peGoogle news
Progresele cooperării RM-UE în domeniile educație, știință, tehnologii, societate informațională, audiovizual, cultură, tineret și sport - raportate Comisiei Europene
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

La ședință Republica Moldova a raportat Comisiei Europene despre rezultatele de progres în implementarea obiectivelor Acordului de Asociere după ultima ședința a Sub-comitetului nr. 4, care a avut loc în luna iulie 2021.

Delegația Republicii Moldova la eveniment a fost condusă de către secretarul general al Ministerului Nadejda Velișco, Ministerul Educației și Cercetării deținând secretariatul acestui sub-Comitet. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Economiei, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Culturii, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Agenției Naționale de Cercetare și Dezvoltare. Din partea Comisiei Europene, discuția a fost facilitată de Serviciul European de Asistență Externă cu participarea reprezentanților Delegației UE în Republica Moldova.

Principatele subiecte discutate au vizat aspecte privind ultimele evoluții și progrese înregistrate de Republica Moldova în dezvoltarea politicilor în domeniile educației, științei, tineretului și sportului, culturii, audiovizualului și dezvoltării societății informaționale.În debutul ședinței, Nadejda Velișco, secretar general al MEC a mulțumit partenerilor europeni pentru decizia Consiliului European de acordare a statutului de candidat Republicii Moldova, menționând că pentru țara noastră această decizie este una cu adevărat istorică, o mare onoare, dar și responsabilitate în același timp.

Printre cele mai importante rezultate obținute în domeniile de competență ale Ministerului Educației și Cercetării au fost menționate: definitivarea Strategiei „EDUCAȚIE 2030” și a Programului de implementare a acesteia pentru anii 2021-2025, promovarea reformelor în educație, cu accent pe eficientizarea cheltuielilor prin perfecționarea formulei de finanțare, oferirea de șanse egale pentru toți tinerii la o educație de calitate, investițiile în dezvoltarea capitalului uman din educație, elaborarea și implementarea Strategiei de Specializare Inteligentă a Republicii Moldova, elaborarea Programului Național în domeniile Cercetării și Inovării pentru anii 2024-2027, participarea Republicii Moldova în cadrul programului Erasmus+ și Orizont Europa.

Reprezentanții Comisiei Europene au apreciat rezultatele de progres înregistrate la nivel național în domeniile Știință și tehnologii, societate informațională, politici în domeniul audiovizualului, educație, instruire și tineret, cultură și sport și au subliniat necesitatea valorificării depline a oportunităților oferire de Uniunea Europeană în vederea implementării cât mai eficiente a prevederilor Acordului de Asociere.

Amintim că decizia privind organizarea Sub-comitetelor (clusterelor) de Asociere a fost luată în contextul primei ședințe a Comitetului de Asociere RM-UE din octombrie 2015, iar Ministerul Educației și Cercetării este coordonatorul Sub-comitetului (clusterului) nr. 4 „Știință și tehnologii, societate informațională, politici în domeniul audiovizualului, educație, instruire și tineret, cultură, sport”.