Astăzi, 1 iulie 2022, a avut loc prima ediție a „Festivalului bunelor practici în utilizarea datelor”

Astăzi, 1 iulie 2022, la Chișinău s-a desfășurat prima ediție a „Festivalului bunelor practici în utilizarea datelor”, organizat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), în parteneriat cu Agenția Națională Asistență Socială (ANAS) și Palladium International LLC, în cadrul proiectului „Date pentru Impact: Valorificarea puterii datelor în beneficiul copilului” (D4I), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Iul 1, 2022 - 17:15
Urmărește-ne peGoogle news
Astăzi, 1 iulie 2022, a avut loc prima ediție a „Festivalului bunelor practici în utilizarea datelor”
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Scopul acestui Festival constă în dezvoltarea unei culturi a utilizării datelor în beneficiul copilului, drept pentru care D4I a sprijinit procesele de examinare și utilizare a datelor în 12 raioane din țară. La fel, proiectul mai urmărește consolidarea capacității Guvernului și a partenerilor săi la nivel național și local, de colectare, analiză și utilizare a datelor, pentru a genera un impact pozitiv asupra copiilor aflați în dificultate.

”În sistemul de protecție a copilului, datele statistice joacă un rol foarte important în luarea deciziilor corecte pentru elaborarea documentelor de politici și dezvoltarea serviciilor sociale necesare pentru asigurarea asistenței și protecției corespunzătoare a copilului. Prin urmare, crearea unei platforme naționale care să reflecte experiența acumulată în deprinderea bunelor practici privind colectarea și prelucrarea datelor statistice, ne va ajuta să avansăm în dezideratul de a obține date fiabile, pe care să ne fundamentăm deciziile” a declarat Secretarul de stat Vasile Cușca, la deschiderea evenimentului.

Menționăm că, cu suportul proiectului „Data for Impact”, finanțat de USAID, au fost realizate o serie de instruiri pentru reprezentanții structurilor teritoriale de asistență socială din 12 raioane, privind utilizarea eficientă a datelor în domeniul protecției copilului, pentru a le sprijini în procesul de examinare a datelor colectate și de analiză a acestora, în vederea luării de măsuri pentru îmbunătățirea situației. Datele s-au referit la copii aflați în situație de risc și copii separați de părinți.

În aceeași ordine de idei, Ministerul Muncii și Protecție Sociale lucrează la elaborarea unui sistem informațional automatizat în domeniul protecției copilului. Conceptul acestui instrument informațional a aprobat săptămâna aceasta, în cadrul ședinței de Guvern.

Printre cele mai importante obiective ale noului sistem informațional, care va înlocui raportarea pe suport de hârtie, telefonică sau în baza documentelor Excel și Word, se numără: crearea unei baze de date la nivel național privind cazurile copiilor aflați în evidența autorităților responsabile; punerea la dispoziția tuturor utilizatorilor a unui instrument comun de înregistrare a datelor, prin folosirea de formulare standardizate în cadrul sistemului, precum și generarea indicatorilor de monitorizare a performanței în domeniul managementului de caz, îngrijirii alternative a copiilor, adopției, prevenirii și combaterii violenței împotriva copiilor, repatrierilor și răpirilor de copii.