Reuniunea Consiliului consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM)

30 iunie 2022, Chișinău - MAEIE a găzduit cea de-a 38-a Reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). Evenimentul a reunit reprezentanții ministerelor de externe, agențiilor de frontieră, vamale și de aplicare a legii din Republica Moldova și Ucraina, delegațiilor UE în Republica Moldova și Ucraina, Comisiei Europene, Misiunii UE de Consiliere la Nivel Înalt, Misiunii UE de Consiliere în Ucraina, Organizației Internaționale pentru Migrație și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Iul 5, 2022 - 13:16
Urmărește-ne peGoogle news
Reuniunea Consiliului consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM)

În cadrul evenimentului a fost pusă în discuție reziliența agențiilor de frontieră moldovenești și ucrainene în noul context de securitate și întreprinderea măsurilor eficiente de control pentru oferirea asistentei persoanelor care au fugit din calea războiului.

Șeful delegației Republicii Moldova, Victor Lăpușneanu, șeful interimar al Direcției cooperare multilaterală din cadrul MAEIE a consemnat necesitarea adaptării la noile circumstanțe. Oficialul a menționat că războiul împotriva Ucrainei a afectat activitatea EUBAM și a exprimat recunoștința pentru răspunsul prompt de a oferi asistență în gestionarea crizei de refugiați. De asemenea, ministerul de externe salută semnarea, pe 2 iunie, a Memorandumului de înțelegere trilateral între Comisia Europeană, Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind noile funcții ale misiunii EUBAM, care, împreună cu sprijinul FRONTEX, vor contribui la consolidarea capacităților de gestionare a frontierelor, în special în această perioadă de insecuritate regională.

La rândul său, ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a felicitat Ucraina și Republica Moldova pentru obținerea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, subliniind că viitorul Ucrainei și al Republicii Moldova, precum și al cetățenilor acestora, este în cadrul Uniunii Europene.

Notă: Misiunea EUBAM a fost lansată în 2005, în conformitate cu prevederile Memorandumului de Înţelegere între Guvernul Republicii Moldova, Comisia Europeană şi Guvernul Ucrainei.

Obiectivul de bază al Misiunii EUBAM este dezvoltarea capacităţilor în domeniul controlului de frontieră şi consolidarea securităţii în regiune. Autorităţi partenere: Poliţia de Frontieră şi Serviciul Vamal ale Republicii Moldova; Serviciul Grăniceresc de Stat şi Serviciul Vamal ale Ucrainei, precum şi alte organe de drept şi servicii de control ale ambelor state.

Mandatul EUBAM a fost extins pentru un nou termen de 36 de luni, începând cu 1 decembrie 2023 până la 30 noiembrie 2026.