Vizita conducerii Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal în SUA

Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi împreună cu directorul Serviciului Vamal Igor Talmazan au efectuat, pe parcursul săptămânii trecute, o vizită de lucru în SUA. Principalele repere ale programului au fost lansarea unor discuții importante cu autoritățile americane partenere, cât și fortificarea relațiilor de cooperare multidimensională. Vizita a cuprins mai multe întrevederi cu reprezentanții Departamentului de Stat al SUA, Departamentului pentru Energie al SUA, Serviciului vamal și de protecție a frontierelor din SUA, Centrului Național de stabilire a țintelor, DTRA, Ambasada Republicii Moldova în SUA etc.

Urmărește-ne peGoogle news
Vizita conducerii Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal în SUA
Foto: Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

Dialogul avut pe palierul de activitate al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi a informat despre procesul de reformare instituțională, în baza aprobării noi structuri organizatorice, precum și despre proiectele în derulare în cadrul autorității de frontieră, cu referință la pregătirea polițiștilor de frontieră, dezvoltarea logistică și a infrastructurii, dar și alte aspecte.

De asemenea, șeful Poliției de Frontieră a subliniat prioritatea acordată aprofundării cooperării cu partenerii americani, care au o contribuție importantă în dezvoltarea instituțională. În acest sens, au fost stabilite un șir de activități comune: vizite reciproce de documentare și ateliere de lucru între reprezentanții autorităților de frontieră din Moldova și SUA, preluarea celor mai bune practici și schimb de informații pe linia combaterii terorismului, traficului ilegal de arme, droguri etc.

Discuțiile au evidențiat, totodată, importanța și rolul autorităților moldovenești în gestionarea crizelor. În context, au fost adresate aprecieri instituțiilor de stat, inclusiv Poliției de Frontieră, pentru acțiunile clare și eficiente întreprinse din data de 24 februarie, odată cu începerea războiului în Ucraina, în ceea ce privește protejarea refugiaților și securitatea segmentului „verde” al frontierei.

În același cadru, au fost adresate mulțumiri partenerilor americani pentru deschidere și cooperare excelentă cu Poliția de Frontieră, fiind convenite mai multe priorități de cooperare pe viitor, în vederea consolidării capacităților instituției de frontieră a R. Moldova în neproliferare, inclusiv asigurarea securității cetățenilor.