Președinta Maia Sandu și-a reafirmat, la Summitul „Platforma Crimeea”, susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi în regim online, alături de mai mulți șefi de state și guverne, la cea de-a doua ediție a Summitului „Platforma Crimeea”, organizat de administrația de la Kyiv. Șefa statului și-a exprimat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a reafirmat sprijinul Republicii Moldova pentru țara vecină, aflată în război.

Aug 24, 2022 - 14:13
Aug 24, 2022 - 14:14
Urmărește-ne peGoogle news
Președinta Maia Sandu și-a reafirmat, la Summitul „Platforma Crimeea”, susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Foto: Președinția Republicii Moldova

Stimate Președinte Zelensky, distinși oaspeți, doamnelor și domnilor,

Ne-am întâlnit la Kiev un an în urmă, pentru a ne exprima sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, incluzând Crimeea. Platforma Crimeea a fost înființată pornind de la ideea că ordinea internațională funcționează numai atunci când se bazează pe reguli, inviolabilitatea frontierelor, nerecurgerea la forță, neamestecul în afacerile interne, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică. Puțini și-au imaginat că toate acestea vor fi spulberate.

De mai bine de șase luni trăim într-o lume fără reguli. Rusia a declanșat un război împotriva Ucrainei, care a adus suferințe de neimaginat poporului ucrainean și a subminat ordinea internațională bazată pe norme.

Am văzut Kievul și suburbiile sale înainte de război și acum - Bucea, Irpin, Borodeanka. Civili ucraineni uciși, orașe și sate ucrainene nivelate de bombardamente, milioane de refugiați care au fugit din țară și o generație întreagă marcată de război. Tragedii nebănuite pentru milioane de familii. Aceasta este realitatea acestui război nemilos – decesele femeilor, copiilor și vârstnicilor.  

Consecințele războiului se extind mult dincolo de Ucraina și de regiune, pe măsură ce crizele alimentare și energetice se conturează. Țara mea nu face excepție. Suntem o țară pașnică și un popor pașnic, cu un angajament ferm pentru o lume în care principiile fundamentale ale dreptului internațional sunt respectate și protejate. Dar nu putem construi o securitate regională stabilă într-o lume fără reguli. Nici o țară nu se va simți vreodată în siguranță.

Decizia Uniunii Europene de a acorda statutul de țări candidate la aderare la UE Ucrainei și Moldovei este o decizie istorică. Procesul de aderare va fi lung și va necesita eforturi susținute, dar suntem dedicați și hotărâți să urmăm această cale. Nu vom rămâne slabi, divizați, indeciși, în zona gri.

Moldova nu tolerează nedreptatea. Încă de la început, Moldova s-a alăturat comunității internaționale în condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a cerut încetarea agresiunii. Domnule Președinte Zelensky, patrioții moldoveni – și ei sunt o majoritate absolută în Moldova – sunt de partea Ucrainei prin condamnarea fermă a războiului Rusiei împotriva poporului ucrainean. 

Moldova oferă asistență Ucrainei, concentrându-și eforturile pe sprijinirea unui număr mare de ucraineni care și-au găsit refugiu în Moldova, precum și pe acordarea ajutorului umanitar. Țara mea este ferm angajată să continue să ofere protecție internațională ucrainenilor care caută refugiu în țara noastră. Am primit și vom primi cu brațele deschise ucrainenii care au fost nevoiți să-și părăsească casele. Vom ajuta, în continuare, oricare ar fi problemele umanitare care pot apărea pe parcurs și, atât cât vom putea, vom ajuta cât mai mulți oameni, care au nevoie de protecție și adăpost.

Permiteți-mi să felicit poporul ucrainean cu a 31a Zi a Independenței, pe care o întâlniți luptând pentru independență, pentru existența ca națiune suverană. Republica Moldova reiterează încă o dată sprijinul său ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, incluzând Crimeea.

Ucraina ne protejează astăzi.

Ucraina protejează lumea liberă.

Слава Україні!