Directorul adjunct AIPA, Diana Coșalîc în cadrul unui briefing de presă „Măsurile de susținere a agricultorilor”

La data de 05 septembrie curent, directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc, a participat alături de Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă privind “Măsurile de susținere a agricultorilor”.

Sep 6, 2022 - 10:28
Urmărește-ne peGoogle news
Directorul adjunct AIPA, Diana Coșalîc în cadrul unui briefing de presă „Măsurile de susținere a agricultorilor”
Foto: AIPA

Scopul briefing-ului a fost de a veni cu o claritate și cu cifre reale privind derularea procesului de subvenționare pentru prima jumătate a anului 2022, și mai cu seamă informarea obiectivă și echidistantă a publicului larg privind plățile efectuate, numărul de dosare depuse și autorizate.

În cadrul evenimentului, dna Diana Coșalîc, a reiterat că „în premieră anul acesta, AIPA gestionează cel mai mare FNDAMR, valoarea căreia constituie 1 750 mil. lei. La situația din 01 septembrie, AIPA a reușit debursarea pe contul solicitanților de subvenții cca 1 100,0 mil. lei cu 45% mai mult în comparație cu perioada similară a anului trecut (760 mil. lei – 2021)”.

Totodată, dna Diana Coșalîc a menționat că circa 80% din sursele financiare sunt orientate direct spre producătorii agricoli, fiind achitate inclusiv restanțele din anul 2021.

„Este de menționat și faptul, că în acest an, Guvernul a venit cu 3 programe noi de susținere a agricultorilor. În primul rând vorbim de rambursarea accizei la motorină. Pentru semestrul I, AIPA a recepționat 2 111 cereri de solicitare a suportului financiar pentru rambursarea accizei la motorină. Astfel, suma de 4, 6 mln lei au fost achitate pe conturile a 114 producători și curând vor fi debursate sumele și pentru ceilalți producători. Totodată, în anul curent, sunt alocați bani din bugetul de stat pentru subvenționarea în avans a proiectelor de dezvoltare locală din cadrul Programului LEADER. Astfel, 37 de Grupuri de Acțiune Locală beneficiază de sprijin financiar pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locală. În prima tranșă le-a fost oferită suma de cca. 17.4 mln lei”, a informat Diana Coșalîc.

AIPA reiterează încă odată că-și asumă angajamentul de a examina în termeni proximi cererile depuse pentru a autoriza plățile către toți producătorii agricoli.