Ministrul Marcel Spatari a participat la Forumul de la București – Spre o Platformă Europeană Comună pentru Incluziunea Persoanelor Refugiate

Între 8 – 9 septembrie curent, s-au derulat lucrările Forumului de la București – Spre o Platformă Europeană Comună pentru Incluziunea Persoanelor Refugiate, la care a participat și ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari.

Sep 9, 2022 - 22:17
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Marcel Spatari a participat la Forumul de la București – Spre o Platformă Europeană Comună pentru Incluziunea Persoanelor Refugiate
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Reuniunea s-a desfășurat la inițiativa și cu participarea reprezentanților Guvernului României, Comisiei Europene, Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a 23 de state membre ale Uniunii Europene, dar și ai Republicii Moldova, Norvegiei și Marii Britanii, pentru a discuta despre înființarea unei platforme europene de dialog la nivel politic în domeniul integrării persoanelor refugiate din Ucraina. Rolul acestei platforme este de a informa și convinge autoritățile din statele-gazdă ale persoanelor refugiate să adopte măsuri rapide și eficiente pentru a gestiona cât mai bine fluxul de persoane refugiate din Ucraina.

Discuțiile din cadrul forumului s-au concentrat asupra faptului că, actualmente, gestiunea crizei umanitare cauzate de război implică tot mai mult adoptarea unor măsuri suplimentare pe lângă cele de intervenție de urgență: asigurarea hranei, adăpostului, acordarea unor servicii de sprijin minim. Statele care găzduiesc persoane refugiate trebuie să implementeze și politici de incluziune socială care ar ajuta persoanele refugiate să devină independente și să poată trăi decent pe termen lung în statele-gazdă: facilitarea angajării în câmpul muncii, încadrarea în sistemul educațional etc.

În acest sens, în cadrul forumului au avut loc mai multe activități, printre care expunerea situației actuale a persoanelor refugiate în Europa, prezentarea cercetărilor și abordărilor recente în legătură cu incluziunea persoanelor refugiate, schimbul de experiență între statele membre ale forumului cu privire la dificultățile cu care se confruntă din cauza războiului, dar și privind soluțiile implementate la nivel național pentru a gestiona cu succes provocările pe care le înfruntă statele.

Ministrul Marcel Spatari s-a referit la măsurile pe care Guvernul Republicii Moldova le-a implementat de la declanșarea crizei refugiaților, precum și la provocările pe care le presupune asigurarea continuității acestor măsuri pe termen lung. Totodată, ministrul a mulțumit României și partenerilor europeni pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților, inclusiv prin crearea Platformei de suport pentru atragerea asistenței externe, dar și pentru deschiderea de a contribui la realizarea reformelor propuse în contextul obținerii statutului de țară candidat de aderare la UE.

Printre provocările comune identificate de participanții forumului privind integrarea persoanelor refugiate în țările gazdă, se numără: asigurarea cu adăpost pe termen lung, depășirea barierei lingvistice, modalitățile prin care persoanele refugiate pot fi încurajate să lucreze în statele-gazdă, sprijinirea comunităților locale care găzduiesc persoane refugiate, combaterea dezinformării care vizează persoanele refugiate.

În urma discuțiilor, majoritatea țărilor participante au susținut înființarea platformei europene de dialog. De asemenea, au fost lansate propuneri de organizare a următoarelor întâlniri cu privire la platforma de dialog.