Rezultatele competiției chinologice Biatlon 2022

Polițistul de frontieră Nicolae Lungu și colegul său patruped Cash s-au învrednicit cu titlul de cea mai bună echipă canină în cadrul competiției chinologice „Biatlon în memoria locotenent-colonelului Veaceslav Oșovschi”. Au fost urmați în clasamentul final, pe locul doi - polițistul de frontieră Vasile Bârzu și câinele de serviciu Senea, iar pe locul III echipa canină de la SPPS – Fiodor Pascari cu patrupeda Ghera.

Sep 10, 2022 - 11:55
Urmărește-ne peGoogle news
Rezultatele competiției chinologice Biatlon 2022
Foto: Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

Cea de-a VII-a ediție Biatlon chinologic a avut loc ieri, 9 septembrie 2022, în regiunea localității Zagarancea, raionul Ungheni. În cadrul evenimentului s-au prezentat 19 echipe canine, reprezentante ale Poliției de Frontieră, Serviciului de Protecție și Paza de Stat (SPPS), Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului de Informații și Securitate și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

A fost o competiție acerbă, atât chinologii cât și camarazii lor patrupezi au demonstrat că sunt echipe puternice, au capacitate și o bună pregătire fizică, dar și rezistență de fier. Rezultatele participanților au fost apreciate de către membrii comisiei, în acest an lupta fiind una înverșunată și multe echipe au reușit să înscrie performanțe.

Conform regulamentului, participanții au parcurs o distanță de opt km pe un traseu, în teren deschis, de-a lungul căruia au trecut diverse obstacole cum ar fi: îndeplinirea cu exactitate a indicațiilor inspectorului-chinolog, traversarea canalului cu apă, târâșul, bariere, transportarea greutăților, labirint, trecerea sub mijlocul de transport, efectuarea tragerilor din arma din dotare, etc.

Și la această ediție, cele mai bune echipe canine au fost de la Direcția regională VEST a IGPF (locul I), reușind să avanseze față de echipele canine ale SPPS care au urcat pe locul II. Cea de-a III-a poziție în clasamentul pe echipe a fost ocupată de chinologii și câinii de serviciu ai Direcției regionale NORD a IGPF. 

Au susținut colegii la competiția chinologică un grup de veterani ai instituției de frontieră. În cadrul ceremoniei de premiere a învingătorilor, doi veterani au fost menționați cu distincții IGPF și li s-a adresat recunoștință pentru munca depusă în securitatea frontierei. La fel, s-au învrednicit cu distincții doi angajați ai Poliției de Frontieră, care au prezentat rezultate bune la competițiile chinologice de peste hotare, și patru chinologi din cadrul autorităților partenere - pentru buna cooperare.

„Sincere felicitări, tuturor participanților. Toți ați fost extraordinari și bine pregătiți, sperăm să vă revedem pe mulți dintre voi și la următoarea ediție. Organizarea acestei competiții este mai mult orientată spre selectarea echipelor canine bine antrenate, dar și pentru a face un schimb de experiențe între chinologii din diferite structuri de forță. Câinii sunt prietenii adevărați ai omului, cei care ne ajută în misiunile de serviciu acolo unde noi nu putem face față. Ei sunt indispensabili în activitatea noastră. Sănătate și succese tuturor în activitate!” a menționat Daniela Salcuțan, șefa-adjunct interimară a Poliției de Frontieră.