UPDATE: A doua încercare de evacuare a civililor din Mariupol va avea loc duminică - Armistițiul de încetare a focului a fost încălcat sâmbătă

Potrivit guvernatorului Pavlo Kyrylenko, citat de TKI, o încetare temporară a focului a fost negociată pentru duminică, în intervalul 12:00-21:00.

Mar 6, 2022 - 11:07
Mar 7, 2022 - 08:23
Urmărește-ne peGoogle news
UPDATE: A doua încercare de evacuare a civililor din Mariupol va avea loc duminică - Armistițiul de încetare a focului a fost încălcat sâmbătă
Foto: Evacuarea civililor din Mariupol/ Captură Video

UPDATE 08:15

Rusia informează, potrivit AFP, că vor fi deschise coridoare umanitare, luni, începând cu ora 10:00 (ora Moscovei), în mai multe orașe din Ucraina, afectate de bombardamente. Printre acestea se numără capitala Kiev si greu încercatul Mariupol.

UPDATE 23:45

Ministrul britanic de Interne a trimis o scrisoare către Interpol prin care a solicitat o decizie privind excluderea imediată a Rusiei din organizație.

UPDATE 23:35

Orașul port Mariupol este complet înconjurat și bombardat de șase zile consecutiv. Rusia și Ucraina au căzut de acord pentru o încetare parțială a focului pentru evacuarea civililor, lucru ce nu s-a mai întâmplat, deoarece rușii ar fi continuat bombardamentele, atât sâmbătă, cât și duminică. 

Cel puțin 8 civili au fost uciși de bombardamentele agresive conduse de ruși duminică asupra oamenilor care încercau să fugă din Irpin.

Luni se va încerca din nou evacuarea locuitorilor.

UPDATE 22:50

Netflix își suspendă activitatea în Rusia.

UPDATE 22:40

Ca urmare a discuțiilor purtate cu o zi înainte la Moscova, Vladimir Putin a avut o conversație telefonică cu prim-ministrul Israelului, Naftali Bennett, informează Kremlinul.

Astfel, s-a „continuat un schimb amănunțit de opinii cu privire la situația în legătură cu operațiunea militară specială a Rusiei pentru a proteja Donbasul, inclusiv luând în considerare cele mai recente contacte ale lui Naftali Bennett cu liderii mai multor state.

Vladimir Putin și Naftali Bennet au convenit să rămână în legătură.”

UPDATE 21:50

Polonia nu va acorda Ucrainei permisiunea de a folosi aeroporturile și aerodromurile din țară. Oficialii neagă că vor trimite avioane de luptă în țara vecină.

UPDATE 20:50

Tommy Hilfiger, Calvin Klein și Warners își închid magazine în Rusia.

UPDATE 20:40

TikTok a fost suspendat temporar în Rusia din cauza legii privind știrile false.


UPDATE 19:00

Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB - China) a suspendat toate proiectele legate de Federația Rusă și Belarus, în urma războiului inițiat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

UPDATE 18:50

Statele Unite permit țărilor NATO să furnizeze Ucrainei avioane de luptă, anunță secretarul de stat Antony Blinken.

UPDATE 18:00

Ramzan Kadîrov, către Volodimir Zelenski: „Contactați-mă și vă garantez că voi găsi un limbaj comun pentru voi și Vladimir Putin, voi aranja o întâlnire și veți transfera puterile președintelui legitim, Ianukovici”.


UPDATE 16:35

Vladimir Putin i-a declarat lui Macron că este pregătit să se întâlnească în formatul AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică)-Rusia-Ucraina, prin videoconferință sau într-o țară terță, potrivit unui comunicat transmis de Kremlin.

UPDATE 16:20

Strada din capitala Albaniei, Tirana, pe care se află ambasada Rusiei şi cea a Ucrainei se va numi “Free Ukraine”, în onoarea rezistenţei ucrainenilor împotriva ruşilor, a anunţat primarul Erion Veliaj.

UPDATE 16:09

Kuleba: 20.000 de străini se oferă voluntari pentru a lupta împotriva Rusiei.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că străinii din 52 de țări au solicitat să se alăture armatei ucrainene.


UPDATE 15:50

Şeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andriy Sybiga, a declarat că Volodimir Zelenski este pregătit pentru negocieri directe cu preşedintele rus Vladimir Putin.


UPDATE 15:01

Orașul Vinnitsa a fost bombardat, iar aeroportul Havryshovka, aflat în apropierea orașului, a fost distrus.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că au fost 8 atacuri cu rachete asupra orașului și cere din nou ajutorul occidentalilor, pentru închiderea spațiului aerian al Ucrainei.

UPDATE 15:00

Tentativa de evacuare a locuitorilor din Mariupol a eșuat din nou, administrația locală anunțând că acțiunea nu poate fi realizată din cauza bombardamentelor, care nu au fost sistate.

Și Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat eșuarea operațiunii în urma căreia ar fi urmat să fie evacuate aproximativ 200000 de persoane.

UPDATE 14:50

Peste 1.000 de persoane reținute în Rusia, pentru că au protestat împotriva războiului din Ucraina. Potrivit reprezentantului agenției OVD-Info din Rusia, privind drepturilor omului, acțiuni de acest gen au avut loc duminică în 35 de orașe din Rusia.

UPDATE 14:30

Protest anti-război, la Moscova. Mai mulți participanți au fost reținuți de poliție.

UPDATE 13:00

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că ruşii se pregătesc să bombardeze oraşul Odesa, din sud-vestul Ucrainei, informează Le Figaro şi Interfax Ucraina.

Avioanele zboară. Deasupra oamenilor paşnici. Deasupra oraşelor paşnicde. Se pregătesc să bombardeze Odesa. Odesa! Întotdeauna au avut parte doar de căldură la Odesa. Doar de sinceritate. Şi acum? Bombe la Odesa? Artilerie împotriva oraşului? Rachete împotriva Odesei? Va fi crimă de război. Va fi o crimă istorică”, a spus Zelenski duminică, într-un discurs televizat.

UPDATE 11:50

Aproximativ 3.000 de americani au raspuns apelului președintelui Zelenski, de a lupta impotriva invaziei Rusiei, a declarat un reprezentant al Ambasadei Ucrainei la Washington DC, citat de BBC.


UPDATE 11:20

Autoritățile ucrainene informează că peste 11000 de militari ruși au murit pe teritoriul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse.


Consiliul orăşenesc din Mariupol, oraş-port în sudul Ucrainei, a anunţat că evacuarea a circa 400.000 de locuitori blocaţi în încercuirea forţelor armate ruse ar urma să înceapă duminică, 6 martie, la ora locală 12:00, pe fondul unei încetări temporare a focului care ar trebui să dureze până la ora locală 21:00.

Un plan similar a fost abandonat sâmbătă, după ce acordul de încetare a focului decretat pentru a putea pune în aplicare evacuarea civililor nu a fost respectat, cu ambele părţi dând vina una pe cealaltă.

Autoritățile ucrainene negociază, de asemenea, și evacuarea locuitorilor din Hostomel și Bucha, din regiunea Kiev, grav lovită de bombardamentele trupelor ruse.