A murit actorul american Ed Asner

Actorul american Ed Asner, cunoscut pentru rolurile din „The Mary Tyler Moore Show”, „Lou Grant” şi „Grace & Frankie”, de şapte ori premiat cu Emmy, a murit la vârsta de 91 de ani.

Aug 30, 2021 - 10:05
Urmărește-ne peGoogle news
A murit actorul american Ed Asner

Agentul său a confirmat pentru Variety că actorul a murit pe 29 august, acasă, înconjurat de familie. 

Asner, care şi-a împrumutat vocea pentru filmul animat „Up” (2009), a lucrat multe decenii pentru televiziune.

Rolul Lou Grant din „The Mary Tyler Moore Show” i-a adus trei premii Emmy şi, după ce programul a fost încheiat, a revenit cu acelaşi personaj într-un show propriu pentru care a câştigat două Emmy.

Alte două trofee au recompensat munca lui în miniseriile „Rich Man, Poor Man” şi „Roots”.

Mai recent, el a jucat în „Grace & Frankie”, „Cobra Kai” şi şi-a împrumutat vocea pentru „American Dad!”.

În industrie a fost respectat pentru activismul său privind diverse cauze liberale şi pentru modul în care a condus Sindicatul actorilor americani, din 1981 până în 1985. În ultimii ani s-a exprimat împotriva actualei conduceri SAG-AFTRA, mai ales din cauza schimbărilor în planul de sănătate.

Pe când a fost preşedinte al Sindicatului a fost criticat pentru că a făcut declaraţii politice legat de implicarea SUA în El Salvador. Opiniile exprimate e posibil să îl fi costat 60.000 de dolari pe episod, iar CBS a anulat serialul „Lou Grant” după cinci sezoane fără să dea prea multe explicaţii.

Totuşi, Asner a continuat să critice standardele de muncă din industrie şi să lupte pentru sindicalizare.

A mai făcut parte din distribuţia unor producţii de televiziune ca „A Small Killing” şi „A Case of Libel”, dar a jucat şi în filmele „Skin Game”, „Fort Apache the Bronx”, „Daniel” şi „JFK”.

În anii 1990 - 2000, a apărut în „Academy Boyz”, „Hard Rain”, „The Bachelor”, „Above Suspicion”, „Elf” şi „Enchanted Cottage”.

În 2002 a jucat rolul papei într-un film italian de televiziune, „Pope John XXIII”.

A mai fost nominalizat la Emmy pentru rolurile din „The Christmas Card” şi „CSI: NY”.

A primit din partea SAG, în 2002, trofeul pentru întreaga activitate, iar în 2003 a fost inclus în Academy of Television Arts & Sciences Hall of Fame.

Ed Asner a avut patru copii şi a fost căsătorit de două ori, mariaje care s-au încheiat cu divorţuri.