A murit Toshihide Maskawa, laureat al Premiului Nobel

Toshihide Maskawa, laureat al Premiului Nobel și un celebru savant, a murit la vârsta de 81 de ani. El era cunoscut pentru teoria sa asupra particulelor elementare.

Iul 29, 2021 - 19:13
Urmărește-ne peGoogle news
A murit Toshihide Maskawa, laureat al Premiului Nobel

Toshihide Maskawa, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2008 a încetat din viaţă la domiciliul său din Kyoto. Suferea de o formă agresivă de cancer bucal, a anunţat joi o universitate japoneză, potrivit agențiilor Kyodo și Agerpres.

Toshihide Maskawa primise în 2008 Premiul Nobel pentru Fizică, alături de alţi doi oameni de ştiinţă de origine japoneză, însă cu cetăţenie americană, Makoto Kobayashi şi Yoichiro Nambu, pentru contribuţia lor în domeniul asimetriei în fizica subatomică.

Maskawa, profesor emerit la Universitatea din Kyoto, a urmat cursurile Universităţii din Nagoya şi a obţinut doctoratul la universitatea din centrul Japoniei în 1967.

El a devenit profesor la Institutul de Fizică Teoretică Yukawa de la Universitatea Kyoto în 1980, la conducerea căruia s-a aflat ulterior.

În 1973, Maskawa şi Kobayashi şi-au publicat teoria, bazată pe cercetările lui Nambu, asupra existenţei a cel puţin şase quarcuri ce permiteau explicarea conceptului de asimetrie spontană în fizica particulelor.