Amendă de 2000 de dolari pentru turiștii din Thailanda care folosesc creme de protecție solară ce conțin substanțe chimice

Thailanda a interzis utilizarea cremelor de protecţie solară ce conţin substanţe chimice. Produsele sunt dăunătoare pentru recifurile de corali și pentru viața subacvatică, susțin specialiștii marini. Turiștii care vizitează țara, considerată a avea printre cele mai spectaculoase plaje tropicale din lume, și care nu respectă aceste reguli, vor fi amendați cu peste 2000 de euro, scrie Digi24.

Urmărește-ne peGoogle news
Amendă de 2000 de dolari pentru turiștii din Thailanda care folosesc creme de protecție solară ce conțin substanțe chimice

Departamentul pentru Parcuri Naţionale şi Natură Sălbatică din Thailanda a început să aplice măsura din 4 august cu scopul de a proteja coastele sale de produse ce "deteriorează recifurile de corali, distrug larvele şi împiedică sistemul lor de reproducere şi duc la albirea coralilor", notează The Independent, citat de Digi24. 

În ultimii ani, experţii ecologişti şi-au exprimat preocuparea faţă de daunele aduse recifurilor de corali de turismul de masă şi de unele loţiuni de plajă utilizate de vizitatori. Potrivit acestei măsuri sunt interzise produse ce folosesc una dintre următoarele substanţe: oxibenzonă, octinoxat, 4-metilbenzilidencamfor şi butilparaben.

Conform Digi24, autorităţile thailandeze precizează că cei care nu respectă legea sunt pasibili de amenzi de până la 100.000 de baht (echivalentul a peste 2.000 de lire sterline).

Măsura interzice aducerea şi folosirea acestor creme în parcurile naturale maritime, astfel încât turiştii vor fi nevoiţi să le lase la intrare, a declarat directorul general al Parcurilor Naţionale Maritime, Jaturathep Kowinthawong.

Responsabilul cu conservarea parcurilor le-a cerut turiştilor să colaboreze şi să nu aplice pe piele astfel de creme de protecţie înainte de venirea lor pe plajă, notează EFE, scrie Digi24. Este vorba de o măsură aplicată deja de mica naţiune insulară Palau, din Micronezia, sau de statul american Hawaii.

În 2018, autorităţile au decis închiderea pentru o perioadă nedeterminată a Maya Bay, golful devenit celebru datorită filmului "The Beach", cu Leonardo DiCaprio, după ce au fost semnalate daune profunde provocate recifurilor de corali.