Astăzi marcăm Ziua internațională a Hemofiliei

În fiecare an, pe 17 aprilie, este marcată Ziua internațională a Hemofiliei. Hemofilia este o afecțiune ereditară care se manifestă prin hemoragii, cauzate de lipsa unor factori de coagulare. Această maladie este considerată cea mai severă dintre coagulopatii.

Apr 17, 2022 - 10:28
Urmărește-ne peGoogle news
Astăzi marcăm Ziua internațională a Hemofiliei

Tratamentul constă în administrarea de concentrat al factorului VIII sau IX de coagulare care ajută la recuperarea factorului deficitar. Menționăm că, Hemofilia A este determinată de deficitul factorului VIII de coagulare, iar Hemofilia B – de deficitul factorului IX de coagulare. Totodată, în funcție de cantitatea de factor de coagulare în sângele persoanei cu hemofilie, sunt forme ușoare, de gravitate medie și grave.

Copiilor care suferă de hemofilie le este oferită asistență medicală în cadrul secției Hematologie a Institutului Mamei și Copilului, iar adulților – în Departamentul Hematologie al Institutului Oncologic.

„Hemofilia se manifestă atât prin hemoragii interne, periculoase pentru viață, cât și externe, sub formă de hematoame. În cazul acestei maladii există riscul ca sângele să curgă până la ultima picătură, iată de ce intervenția urgentă a medicilor este absolut necesară. În prezent, avem posibilitatea să tratăm pacienții cu doi factori de coagulare, cu ajutorul cărora recuperăm cantitatea corespunzătoare și stopăm hemoragiile. Avem cantitatea necesară de factori pentru a efectua tratamentul programat. Astfel, invităm copiii la spital și le administrăm, câteva zile consecutiv, factorul de coagulare necesar”, susține Valentin Țurea, șeful secției Hematologie a Institutului Mamei și Copilului.

„Persoanelor care sunt la evidența Institutului Oncologic le sunt eliberate flacoane cu factor de coagulare. Astfel, ele au posibilitatea să-și administreze preparatul la domiciliu. Sunt și persoane care, din cauza agravării stării de sănătate, sunt internate și tratate în spital”, spune Irina Mocanu, medic hematolog la Institutul Oncologic.

Pentru procurarea factorilor de coagulare în anul 2022 Ministerul Sănătății a alocat 19,3 milioane de lei, cu circa 1,7 milioane de lei mai mult față de anul 2021 și cu 4,9 milioane de lei mai mult în comparație cu anul 2020.

În Republica Moldova, sub supraveghera medicilor sunt 60 de copii și 136 de adulți. Majoritatea dintre ei au Hemofilia de tip A.