Bărbatul care a încercat să-l asasineze pe fostul președinte american Ronald Reagan va fi eliberat din închisoare

Un judecător american a acordat „eliberarea necondiționată” lui John Hinckley, cel care l-a rănit pe fostul președinte american Ronald Reagan și alte trei persoane într-o tentativă de asasinat petrecută în 1981.

Sep 28, 2021 - 09:47
Urmărește-ne peGoogle news
Bărbatul care a încercat să-l asasineze pe fostul președinte american Ronald Reagan va fi eliberat din închisoare

Hinckley, care încercase prin gestul său să o impresioneze pe actriţa Jodie Foster, fusese externat dintr-un spital de psihiatrie în 2016, după 30 de ani de internare. Regulile controlului său judiciar vor fi complet ridicate în nouă luni, cu condiţia ca acesta să le respecte în continuare şi să rămână ''stabil mental'', a precizat judecătorul Paul Friedman într-o audiere relatată de media americane.

John Hinckley Jr, acum în vârstă de 66 de ani, a tras asupra preşedintelui american la ieşirea din hotelul Hilton din Washington, pe 30 martie 1981. El a declarat atunci că a dorit să o impresioneze pe actriţa Jodie Foster, pe care o văzuse în filmul ''Taxi driver''.

Hinckley a fost declarat iresponsabil din punct de vedere penal de către justiţie.

Unul dintre gloanţe a ricoşat spre limuzina prezidenţială blindată şi l-a lovit pe Ronald Reagan în piept, trecând foarte aproape de inimă.

Alte trei persoane au fost rănite în atac, între care James Brady, atunci purtătorul de cuvânt al Casei Albe şi care a rămas parţial paralizat şi cu probleme de vorbire.