Cadoul lui Vladimir Putin pentru polițiștii și militarii ruși, la mai puțin de o lună până la alegeri

Liderul de la Kremlin a ordonat plata unei prime pentru membrii forțelor de ordine și armatei ruse, la o săptămână după ce a acordat un ajutor similar pensionarilor, în contextul în care a rămas mai puțin de o lună până la alegerile legislative din Rusia.

Sep 5, 2021 - 22:22
Urmărește-ne peGoogle news
Cadoul lui Vladimir Putin pentru polițiștii și militarii ruși, la mai puțin de o lună până la alegeri

Aceste categorii ale populaţiei aparţin electoratului tradiţional al Rusiei Unite, partidul aflat la putere, care se confruntă cu erodarea popularităţii sale pe fondul scăderii nivelului de trai din 2014, impulsionată de revenirea inflaţiei în ultimele luni, notează AFP.

Astfel, toţi militarii şi poliţiştii vor primi în septembrie un bonus de 15.000 de ruble (170 de euro), potrivit decretelor publicate de Kremlin după anunţurile făcute în acest sens de preşedintele rus săptămâna trecută la un congres al Rusiei Unite.

El a decretat deja plata unui ajutor de 10.000 de ruble (110 euro) către pensionari.

Deşi nu a fost comunicat oficial numărul beneficiarilor, Rusia are aproximativ 42 milioane de pensionari şi cel puţin 1,7 milioane de poliţişti, militari şi membri ai gărzii naţionale.

Potrivit unui oficial al camerei inferioare a Parlamentului de la Moscova, Andrei Makarov, care este responsabil de buget, susține că plata tuturor primelor anunțate de Putin vor costa peste 500 de miliarde de ruble, adică 5,77 miliarde de euro.

Preţurile de consum au început să crească în Rusia în martie 2020, în plină pandemie. Fenomenul s-a accelerat apoi odată cu redresarea economică, erodând în continuare puterea de cumpărare a ruşilor, începută în 2014, odată cu sancţiunile occidentale ce au lovit ţara după anexarea Crimeii ucrainene.

Între stagnare economică şi scandaluri repetate de corupţie, partidul Rusia Unită obţine acum, potrivit institutului de sondare Vtsiom, apropiat autorităţilor, 27,3% din opiniile favorabile. Un nivel ce contrastează cu încrederea de 62,2% în Putin.

Vocile critice faţă de Kremlin, care ar fi putut profita de nemulţumire, au suferit în paralel o ofensivă din partea puterii pe măsură ce se apropie alegerile, notează AFP.

Autorităţile au desfiinţat mişcarea opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, ale cărui organizaţii au fost clasificate drept „extremiste” şi site-urile lor blocate. Mulţi dintre membrii acestora au fost excluşi de la urne sau constrânşi la exil.

Mai multe media independente şi ONG-ul „Golos”, specializat în supravegherea alegerilor, au fost recent clasificate drept „agenţi ai străinătăţii”, un statut controversat ce le complică serios funcţionarea.

Sursa: G4Media