Canadianul Michael Spavor a fost condamnat la 11 ani de închisoare în China, pentru spionaj

Consultantul canadian Michael Spavor, a cărui detenţie în China este considerată ''arbitrară'' de către premierul Justin Trudeau, a fost condamnat miercuri la 11 ani de închisoare pentru spionaj, ceea ce tensionează şi mai mult relaţiile dintre Beijing şi Ottawa, relatează AP și HotNews. El a fost arestat în decembrie 2018, arestare pe care Canada o consideră drept o măsură de represalii după reţinerea cu câteva zile înainte la Vancouver a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.

Aug 11, 2021 - 20:45
Urmărește-ne peGoogle news
Canadianul Michael Spavor a fost condamnat la 11 ani de închisoare în China, pentru spionaj
Sursa foto: BBC

Michael Spavor a fost ''găsit vinovat pentru spionaj şi furt de secrete de stat'' şi este ''condamnat la 11 ani de închisoare'', a anunţat miercuri un tribunal din Dandong (nord-est), la graniţa nord-coreeană, unde canadianul a fost judecat în martie 2021 .

Procesul său a avut loc cu uşile închise - ceea ce se obişnuieşte în China în cazurile de spionaj. Un alt canadian, fostul diplomat Michael Kovrig, a fost de asemenea arestat şi deţinut în acelaşi timp cu Michael Spavor din motive similare de spionaj.

Premierul Justin Trudeau a denunţat în timpul proceselor ''detenţia arbitrară'' a celor doi bărbaţi şi ''lipsa de transparenţă'' a autorităţilor chineze.

Arestarea lui Meng Wanzhou a avut loc la cererea americanilor, care o suspectează de fraude bancare şi cer Canadei extrădarea ei către Statele Unite.

China a continuat de atunci să denunţe o manevră ''politică'' a Washingtonului şi solicită Ottawa ''eliberarea imediată'' a directoarei Meng Wanzhou.

Beijingul neagă folosirea cazurilor celor doi canadieni închişi ca monedă de schimb.

HotNews