Cecenii se alătură Rusiei, în invadarea Ucrainei - Rusia acuză Ucraina că a refuzat negocierile

Liderul din Cecenia spune că şi-a desfăşurat luptătorii în Ucraina pentru a se alătura luptei cu trupele ruse. Într-un videoclip postat online, Ramzan Kadîrov a spus că forţele cecene au capturat până acum cu succes o instalaţie militară ucraineană fără a suferi pierderi.

Feb 26, 2022 - 21:02
Urmărește-ne peGoogle news
Cecenii se alătură Rusiei, în invadarea Ucrainei - Rusia acuză Ucraina că a refuzat negocierile
Sursa foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Liderul republicii din sudul Rusiei este un aliat cheie al preşedintelui rus. Justificând invazia, el spune că decizia lui Putin de a ataca Ucraina va împiedica inamicii Moscovei să folosească ţara pentru a lansa un atac asupra Rusiei.

Kadirov susține, într-un videoclip, că unitățile cecene nu au înregistrat pierderi până acum, iar trupele Rusiei ar putea cu ușurință să cucerească orașe mari din Ucraina, inclusiv Kiev, dar că sarcina lor ar fi să evite pierderea de vieți omenești.

Russia Today a scris vineri că sunt aproximativ 12.000 de luptători ceceni, care ar așteapta ordinul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru a intra în Ucraina.

De asemenea, televiziunea locală Groznîi TV anunța joi că „șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, s-a adresat audienței. El a menționat că militarii Republicii Cecene sunt gata să îndeplinească orice ordin al președintelui țării (n.r. Vladimir Putin)”.

Luptătorii ceceni loiali lui Kadirov au o reputaţie notorie şi sunt acuzaţi de încălcări ale drepturilor omului.

Kadîrov a fost numit în funcția de președinte al Ceceniei în 2007, când avea 30 de ani, după ce acesta a fost timp de un an și prim-ministrul guvernului de la Groznîi.

El este fiul fostului președinte pro-rus Ahmad Kadîrov, ucis intr-un atentat în luna mai 2004.

Kremlinul s-a bazat pe Kadîrov, considerat un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, să stabilizeze Cecenia după două războaie separatiste, acesta conducând republica predominant musulmană ca pe un fief personal cu ajutorul temutelor sale trupe de securitate, folosite pentru a suprima orice disidență.

Grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autoritățile cecene de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.

Liderul cecen a negat orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate, afirmând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.

Rusia acuză Ucraina că a refuzat negocierile de pace

Kremlinul a susţinut că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri oprirea ofensivei sale în Ucraina, aşteptându-se la negocieri cu Volodimir Zelenski, dar le-a spus să continue atunci când acest lucru nu s-a întâmplat, transmite The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că operaţiunea a fost reluată sâmbătă după-amiază, după ce conducerea ucraineană a refuzat să negocieze, potrivit Reuters.

Ucraina a negat că a refuzat negocierile cu Rusia, aşa cum a susţinut sâmbătă Kremlinul.

Şeful biroului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak a spus că este neadevărat şi că Rusia a stabilit „condiţii inacceptabile [şi] cereri de ultimatum”.