S-a închis cel mai vechi pub din Anglia, după mai bine de 1000 de ani de activitate

Un pub englezesc care pretinde că este cel mai vechi din Marea Britanie se închide din cauza problemelor financiare agravate de pandemia de COVID-19, relatează luni CNN, citat de Libertatea.ro. "Ye Olde Fighting Cocks" din St. Albans, un oraș situat la nord de Londra, funcționează din anul 793 d.Hr., potrivit site-ului său.

Feb 7, 2022 - 23:08
Feb 7, 2022 - 23:26
Urmărește-ne peGoogle news
S-a închis cel mai vechi pub din Anglia, după mai bine de 1000 de ani de activitate
Foto: Ye Olde Fighting Cocks/Facebook

Pub-ul și-a închis porțile „după o perioadă prelungită de condiții comerciale extrem de dificile”, potrivit unui anunț al proprietarului Christo Tofalli, publicat vineri pe pagina de Facebook a localului.

„Împreună cu echipa mea, am încercat totul pentru a ține pub-ul deschis. Cu toate acestea, ultimii doi ani au fost fără precedent pentru industria ospitalității și ne-au învins pe toți cei care ne-am străduit din răsputeri să ne asigurăm că acest pub foarte premiat poate continua să funcționeze și în viitor”, a scris Tofalli.

Potrivit proprietarului, condițiile de comerț erau „extrem de dure” și înainte de pandemie, dar efectele COVID-19 au fost „devastatoare” și au obligat pub-ul să se chinuie din răsputeri pentru a-și achita obligațiile financiare.

„Este de la sine înțeles că am inima frântă: acest pub a fost mult mai mult decât o simplă afacere pentru mine și mă simt onorat că am jucat chiar și un rol mic în istoria sa”, a precizat Tofalli.

Potrivit Libertatea.ro, industria pub-urilor din Marea Britanie nu mergea bine nici înainte de pandemie, pentru că oamenii au renunțat să mai vină să bea în astfel de locuri, preferând barurile, restaurantele sau propriile case.

Între 2008 și 2018, peste 11.000 de pub-uri și-au închis porțile, potrivit Biroului de Statistică Națională din Marea Britanie, numărul total al acestora scăzând cu aproape un sfert.

Structura principală a pub-ului "Ye Olde Fighting Cocks" a fost construită în secolul al XI-lea și a fost folosită inițial ca adăpost pentru porumbei, potrivit biroului local de turism.

Pubul și-a luat numele de la luptele de cocoși care aveau loc acolo la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Controversatul lider politic Oliver Cromwell, considerat de mulți istorici un dictator militar, ar fi dormit o noapte în acest han, în timpul războiului civil englez.

"Ye Olde Fighting Cocks" a fost recunoscut ca cel mai vechi pub din Anglia de Guinness World Records, dar titlul recordului este acum inactiv, a declarat pentru CNN o purtătoare de cuvânt a Guinness, potrivit Libertatea.ro.

„Acest record a fost oprit în 2000, când a devenit clar că nu era posibil să fie verificat în totalitate”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Guinness World, într-un comunicat de presă.

Chiar și atunci când am publicat, în trecut, informații în acest sens, nu am fost niciodată în măsură să afirmăm definitiv care a fost cel mai vechi pub din țară, deoarece vechimea și utilizarea istorică a clădirilor sunt în multe cazuri incerte”, a adăugat aceasta.

Deținător de recorduri sau nu, acesta ar putea, totuși, să nu fie capitolul final al pub-ului.

Un purtător de cuvânt al "Mitchells & Butlers", fabrica de bere care deține terenul pe care se află pub-ul, a anunțat că se încearcă redeschiderea acestuia.

„Putem confirma că, din păcate, chiriașii noștri de la Ye Old Fighting Cocks au desemnat administratori financiari, dar îi putem asigura pe localnici că acesta nu este sfârșitul pubului”, a declarat, pentru CNN, purtătorul de cuvânt al fabricii de bere, într-un comunicat.

„Explorăm în prezent toate oportunitățile pentru viitorul acestui loc și sperăm să redeschidem pub-ul sub un nou management cât mai curând posibil”, a adăugat reprezentantul "Mitchells & Butlers".

Regatul Unit găzduiește multe pub-uri istorice, inclusiv faimoasa tavernă "Prospect of Whitby" de pe malul râului Tamisa. Înființat în 1520 și cunoscut anterior sub numele de Taverna Diavolului, pub-ul a fost un renumit loc în care se întâlneau contrabandişti, ticăloși și pirați, cei din urmă ocupându-se cu comerțul de contrabandă și vânzarea cadavrelor care erau aduse pe uscat de râul Tamisa.

Sursa: Libertatea.ro