Comisia Europeană: Planul Național de Redresare și Reziliență trimis de România nu a fost respins, ci este în curs de evaluare aprofundată

Comisia Europeană a primit Planul de Redresare și reziliență trimis de România (PNRR) și a început evaluarea aprofundată. „Acest proces este în desfășurare, iar informațiile conform cărora Comisia a respins planul nu sunt corecte”, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei, vineri, 11 iunie, după ce liderii PSD au acuzat Guvernul Cîțu de incompetență și au susținut că PNRR a fost respins de Comisie.

Iun 11, 2021 - 15:08
Urmărește-ne peGoogle news
Comisia Europeană: Planul Național de Redresare și Reziliență trimis de România nu a fost respins, ci este în curs de evaluare aprofundată

Conform Comisiei Europene, pe întreaga perioadă de evaluare, instituția de la Bruxelles este în contact permanent cu toate statele membre, inclusiv cu România, cu privire la conținutul PNRR.

De asemenea, „aceste schimburi (n.red – de opinii) sunt o parte complet normală și așteptată a procedurii de evaluare”, iar „scopul este de a clarifica orice întrebări potențiale, de exemplu, prin căutarea de informații suplimentare”, se arată în mesaj.

„Cât timp evaluăm planurile pe care le-am primit, nu vom putea să comentăm măsuri individuale sau să oferim o evaluare preliminară.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a mai precizat că România a cerut o extindere a perioadei de evaluare, acceptată de Comisie.

Planul Național de Redresare și Reziliență, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral de Guvernul României pe 2 iunie.

Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană, 29,2 miliarde de euro, vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.

Joi, 10 iunie, Comisia Europeană a transmis, ca primă iterație în procesul de evaluare a documentului, mai multe critici guvernului de la București legate inclusiv de costuri nejustificate și date neclare, potrivit Hotnews și Economedia.

Documentul a fost discutat la Bruxelles, aceasta fiind o evaluare de etapă, în care experții europeni cer detalii ca parte a procesului de evaluare, au explicat, pentru Hotnews, surse apropiate discuțiilor.

Asta nu înseamnă însă că documentul a fost respins sau retrimis autorităților române, după cum a subliniat și premierul Florin Cîțu.